Posljednji čuvari Podrinja

Osat

Osat

U Osatu su živjeli poznati majstori i graditelji čuvenih kuća od drveta i kamena. Služeći se jednostavnim primitivnim alatom, ostavljali su iza sebe čudesne forme za koje je danas teško povjerovati da su djela ruku.

Osat je stari naziv za oblast u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, koja se prostire od Višegrada, lijevom stranom rijeke Drine, sve do Srebrenice. Prvi put se u pisanim dokumentima zvanično pominje u srednjem vijeku, 1426. godine. Spominje se i dokument iz 1283. godine u dubrovačkim arhivama o prodaji robinje Radosave iz Osata u Dubrovnik.

Osaćanski neimari

U Osatu su živjeli poznati majstori i graditelji nadaleko čuvenih kuća od drveta i kamena, nazvanih osaćanke. Ovi majstori su izmislili krov “na četiri vode” i njihove kuće su uvijek imale ulazna i izlazna vrata, jer se svako malo u Podrinju od „neke sile” moralo bježati. Graditelji su imali i svoj tajni jezik, koji je živ i danas. Riječ je o Banjačkom jeziku, koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih vrijednosti. Taj jezik zna mali broj njihovih potomaka koji i danas tu žive.

Nastao je neobičnim izvrtanjem srpskih izraza, njemačkih i turskih tuđica, a izmišljen je s ciljem da ih gazde na gradilištu ne mogu razumjeti. Svoj jezik nazivali su i dunđerskim jer su i njih zvali dunđerima.

Posljednji izdanci minulih vremena

Ovih dana u okviru manifestacije „Dani Srebrenice 2017″ u  srebreničkom Muzeju otvorena je izložba fotografija i starih alata „Posljednji čuvari Podrinja”. Izložba predstavlja tradicionalno graditeljstvo u Podrinju. Autor izložbe je istoričar umjetnosti iz Užica, Dragiša Milosavljević.

Na izložbi su prikazane fotografije kuća, zgrada, magaza i koliba u selima iz Podrinja, teritorije koja obuhvata dio Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i dio područja Crne Gore. Nažalost, u posljednjim decenijama gotovo da su potpuno zapostavljena istraživanja ovog tradicionalnog graditeljstva.

„Iz tog razloga, ostali smo bez velikog broja uzoraka tih starih kuća, koje bi danas bile rariteti i možda prava turistička čuda. Nažalost, mi smo ih izgubili i danas se osvrćemo na one koje su ostale i to je relativno mali broj. Ovim želimo da pokrenemo akciju spašavanja tih posljednjih kuća. Želimo pokrenuti incijativu da to uđe u svijest ljudi koji odlučuju, prije svega o kulturnoj budućnosti naroda što žive sa jedne i sa druge strane Drine, kako bi se jedan broj preostalih kuća sačuvao,” kazuje autor Milosavljević.

Izložbu prati katalog, a autor se nada i monografiji pod istim nazivom „Posljednji čuvari Podrinja“, jer kako reče: „Oni čuvaju te pejzaže, posljednje izdanke jednog drugog vremena i života koji se odvijao u selima Podrinja”.

Graditelji kakve Evropa nije upoznala

Osaćanski neimari, iako su izgradili na hiljade drvenih kuća u Bosni i Srbiji, na stotine crkava brvnara, a kasnije i džamija, ostali su anonimni i o njima se, izuzev rijetkih primjera i zapisa na tavanicama tremova i vratima hramova vrlo malo zna.

Dragiša Milosavljević je i autor knjige “Osaćanski neimari” u kojoj je, rasvijetlio život i djelo ovih bezimenih neimara, koji su dali pečat građevinarstvu prošlih vijekova.

„Danas to su već mitski majstori koji su obnavljali spaljenu i porušenu Srbiju i Bosnu početkom i krajem 18-og, pa sve do kraja 20. vijeka. Mi danas živimo na početku 21. milenijuma i teško je govoriti koliko Osaćani danas mogu da rade, ali iskustva govore da su oni i danas veoma aktivni i da su danas graditelji, kakve Evropa nije upoznala.”

Imali su svoj svijet, vlastiti jezik i svoj način života. Fenomen osaćanskog graditeljstva se može sažeti u misao da su oni stavili graditeljstvo na vrh piramide, a ostala zanimanja su im bila manje važna.

„Biti zemljoradnik u Osatu ili stočar bilo je u drugom i trećem planu, ali biti majstor, to je bilo nešto drugo. Tamo su se rađali majstori, tamo su svi bili majstori“, kaže Dragiša Milosavljević za Deutsche Welle.

Osaćanski neimari bili su i graditelji i stvaraoci. Služeći se jednostavnim primitivnim alatom, ostavljali su iza sebe čudesne forme za koje je danas teško povjerovati da su djela nečijih ruku. Neimar je sjekirom i keserom tesao grede i brvna, užljebljavao otvore, sjekao šindru i klis, a kao alat koristio testere, prosjeke, bradve, vaser vage, čekić za tesanje kamena, perdašice, razna dlijeta i rendiće.

Ima još majstora i zanat je živ

Odlazak majstora preko Drine na posao u Srbiju bilo je kao slava u selu. Na put se kretalo u nedjelju, kod majstora se okupljalo čitavo selo, pilo se, jelo i pjevalo.

U srebreničkom selu Božići naišli smo na jednog od možda posljednjih, graditelja starog kova. Radan Jevtić ne ide više na rad u Srbiju. Iako je zagazio u osmu deceniju života vještim rukama, još uvijek obogaćuje porodično imanje na kojem živi sa sinom Predragom i njegovom porodicom. Najmlađi unuk Vasilije uvijek je uz njega i kaže da uči zanat.

“Banjaci su majstori. Kao što su Crnotravci na jugu Srbije poznati kao najbolji fasaderi, ovdje su se vijekovima rađali zidari i tesari. Da bi svoje planove, računice, a nekada i greške sakrili, Osaćani su smislili svoj jezik. Banjački je bio muška stvar. Žene ga nisu smjele znati. Kad  bi jedna znala, rekla bi drugoj, ova trećoj i to više ne bi bio tajni jezik”, priča Radan, potomak starih banjaka, sin Milenka i unuk Solunca i graditelja Sime Jevtića, čije ime je uklesano u kamenu sarajevske crkve kod stare željezničke stanice.

Osaćansko neimarstvo ponovo u trendu

U posljednjih nekoliko godina ponovo je u modi osaćansko neimarstvo. Brojna su etno sela sa ovim kućama u BiH i u Srbiji. Tako je i reditelj Emir Kusturica napravio svoj Drvengrad u Mokroj Gori, zapravo kupio od seljaka, rasklopio i ponovo sklopio stare drvene kuće brvnare na Mećavniku. Osaćanka se sastoji od dva dijela, kuće i sobe. Kuća je mjesto gdje gori vatra, gdje se kuva i objeduje i gdje se obavljaju i drugi poslovi i ona je najvažniji prostor višečlane patrijarhalne zajednice. Soba je namijenjena za svečanosti i boravak čeljadi. Ispod kuće se obavezno nalazio podrum, pa je zbog toga pravljena na nagibnoj strani. Osaćanke su građene od borovog i hrastovog drveta, krov je uvijek bio šindra, prozori mali i u unutrašnjosti nikad nije bilo dovoljno svijetla.

O ljudima vještih ruku, koji nisu voljeli ratove, ni hajdučiju i koji su obogatili graditeljstvo Bosne, centralne i zapadne Srbije pisao je i Ivo Andrić u pripovjetci “Osatičani”.

„Biti radnik, majstor, čovjek od posla, nečeg boljeg i pouzdanijeg u ovom životu u kom mnogo dobra nema, a pouzdano nije ništa…”  pisao je Andrić.

Posted by on 2017-06-05. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova, Višegrad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login