‘Posljednji ratnici’ najbolji film 3. Viva film festivala

 Viva film festival

Viva film festival

Za najbolje filmsko ostvarenje, prikazano na 3. Viva film festivalu proglašen je film “Posljednji ratnici” Valentine Ippolito iz Italije, kojoj je dodijeljen Grand prix.

U protekla četiri dana, 12 gradova u BiH, Kakanj, Vareš, Goražde, Ljubuški, Jelah, Vitez, Bihać, Mostar, Lukavac, Orašje, Prijedor i Sarajevo bili su dio festivalske priče Viva.

U zvaničnoj selekciji 3. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazano je 109 filmova iz više od 45 zemalja svijeta. U zvaničnoj selekciji bila su 22 omladinska filma koji su rezultat Viva škole filma, održane u 19 bh. gradova.

Zlatni leptir, za najbolji ekološki film dodijeljen je filmu “Dan za danom” iz Indije (Naghnath R Kharat), srebrenog leptira osvojio je film “Spasioci kornjača Lampeduza” iz Italije (Salvatore Tuccio), a bronzanog leptira film “PM 2.5” iz Poljske (Piotr Biedron).

Zlatna klapa za najbolji turistički film pripala je Ivanu Periću iz Hrvatske za film “Novalja, otok Pag”, srebrena klapa filmu “Uwe’s” Valentina Anghela iz Rumunije, bronzana klapa filmu “Flanur u Istanbulu” (Berzah Ozlp).

U kategoriji religijski film zlatno drvo osvojio je film “Bhikhuni, Buddhism revolution”, iz Poljske (Malgorzata Dobrowoiska), srebreno drvo film iz Srbije “Na granici” (Laurent Rouy), a bronzano drvo film iz BiH “Sa ruba pameti” (Milana Majar).

Pored zlatne, srebrene i bronzane kamere, najmlađim autorima, polaznicima Viva škole filma kompanija AVTERA dodijelila je vrijedne Canon nagrade.

Prvu nagradu osvojio je film “Stolac – mi imamo sve!”, Drugu nagradu film iz Visokog “Sustav te laže”, a treću nagradu film “Moj dnevnik” iz Viteza, saopćili su organizatori.

Posted by on 2017-09-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login