Posmrtni ostaci žrtava genocida danas će biti dopremljeni u Potočare

Potočari, SrebrenicaKolona s posmrtnim ostacima  175 srebreničkih žrtava koje će biti ukopane 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u srijedu kreće iz Visokog prema Potočarima.

Predviđeno je da kolona prođe kroz Sarajevo, a zatim preko Sokoca, Milića, Vlasenice, do Potočara.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je dječak Senad (Ramo) Beganović koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Najstarija žrtva koja je identificirana i koja će biti ukopana u petak u Potočarima je Hurem Begović rođen 1916. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima, gdje je do sada ukopano 6.066 žrtava srebreničkog genocida, u međuvremenu je  završeno je iskopavanje mezara.

Konvoj sa posmrtnim ostacima žrtava genocida dočekaće članovi porodica i prijatelji, koji su u velikom broju već pristigli u Srebrenicu.

U utorak je iz Nezuka kod Sapne, gdje su se u julu 1995. Srebreničani probili iz obruča Vojske RS, kreno deseti Marša mira.

Među nekoliko hiljada učesnika ovog marša su i Srebreničani koji su preživjeli kolonu smrti 1995. godine.

Preživjeli iz proboja 1995. godine obučeni su u narandžaste majice sa natpisom: “Preživjeli smo”. Svi oni dobro se prisjećaju preživljene golgote i mnogih poginulih, koji nisu uspjeli stići do slobodne teritorije.

U koloni su inače građani iz cijele BiH, svih starosnih dobi, mnogobrojni članovi mirovnih organizacija iz Francuske, Holandije, Švicarske, Velike Britanije i Njemačke. Svi oni žele na ovaj način odati počast i čuvati sjećanje na proboj srebreničkih Bošnjaka iz jula 1995. godine.

Istovremeno, sve više stranih delegacija stiže u Srebrenicu i u Potočare. U ponedjeljak su ova mjesta posjetili ambasadori iz nekoliko zemalja svijeta.

Razgovarali su sa mladima o prošlosti i suživotu i o svemu što se ovdje dešavalo.

Ambasadori OSCE-a iz Kanade, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Albanije, Rusije i Danske razgovarali su sa mladima i ljudima iz Srebrenice. Posjetili su Memorijalni centar Potočari i bliže se upoznali sa prošlošću ovog grada.

„Željeli smo da vidimo kako jedno postkonfliktno područje, koje je jako pogođeno, koje je imalo stravične posljedice, nadrasta ono sve što se desilo“, rekao je Arnej Misirlić, Omladinski ambasador OSCE-a iz Bosne i Hercegovine.

„Nama je jasno da su se određene stvari u prošlosti desile. Svako od nas želi da idemo dalje“, rekla je Radimirka, jedna od Srebreničanki.

Za zajedničku budućnost opredijelio se njen vršnjak Ademir.

„Mladi u Srebrenici prinuđeni su da žive zajedno. Znamo za prošlost, ali mormao da gledamo i budućnost“, kaže on.

Da bi se potpuno razumjela bliža prošlost Srebrenice, mora se doći ovdje, ističe Luis Bekteshi iz Albanije:

„Čuo sam jako puno o Srebrenici i sada kada sam došao ovdje osjetio sam koliko je to tragično i kolika je ustvari tuga, ali ono što me iznenadilo jeste kako su ljudi koji ovdje žive nastavili živjeti i kako su prevazišli na neki način to.“

Svoja iskustva iz Srebrenice omladinski ambasadori prenosiće na raznim skupovima koji se budu priređivali u njihovim zemljama.

Posted by on 2014-07-09. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login