Poštanska markica prodana za rekordnih 9,5 miliona dolara

Poštanska markicaPoštanska marka iz 19. stoljeća u aukcijskoj kući Sotheby’s prodana je za rekordnih 9,5 miliona dolara, javlja Andolija.

Ovom prodajom “One-cent Magenta” postala je najskuplja poštanska markica na svijetu. Proizvedena je 1856. godine u Britanskoj Gvajani, nekadašnjoj britanskoj koloniji na sjevernoj obali Južne Amerike.

Očekivalo se da će markica postići vrijednost između 10 i 20 miliona dolara, no i ova cijena je prilično dojmljiva. Jedan od menadžera aukcijske kuće Sotheby’s David Redden je kazao da je ovo veličanstven trenutak za kolekcinarenje poštanskih markica.

Kolonija Britanska Gvajana poštanske marke je dobijala isporokum brodom. Godine 1856. isporuka je kasnila pa je zbog toga upravnik kolonije naredio izradu makrica kako bi se otklonio zastoj u poštanskom saobraćaju. Tada je napravljena “One-cent Magenta”, a do danas se sačuvao samo jedan primjerak.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login