Postoji rizik da Svjetska banka blokira kreditne linije prema BiH

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka

Šefica kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu upozorila je da zbog blokade otplate vanjskog duga postoji rizik da ta banka blokira kreditne linije prema BiH.

Abreu je istakla da je do 14. februara neophodno osigurati punu otplatu dospjelih iznosa da bi se izbjegle sankcije, uključujući i suspenziju prezentovanja novih projekata na odobrenje.

“Ako se i dalje ne bude servisirao dug prema Svjetskoj banci, to će rezultirati suspenzijom isplata u okviru razvojnih projekata koji se trenutno finansiraju iz kredita, grantova i zajmova Svjetske banke”, rekla je Anabela Abreu.

Ona je naglasila da se situacija konstantno prati, izrazivši nadu da će vlasti BiH uskoro postići neophodni dogovor da bi zemlja mogla nastaviti servisirati međunarodne obaveze.

Abreu je navela da Svjetska banka trenutno pruža podršku za 12 projekata u BiH u ukupnoj vrijednosti 302,3 miliona američkih dolara.

Ona je ponovila projekcije Svjetske banke prema kojima će ekonomski rast u 2012. godini biti manji nego u 2011. i iznosiće oko dva posto.

Posted by on 2012-02-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login