Potencijal Međunarodnog aerodroma Mostar 1,8 miliona putnika

Mostar, aerodrom

Mostar, aerodrom

Prema studijama koje je finansirala EU, potencijal rasta Međunarodnog aerodroma u Mostaru iznosi čak 1,8 miliona putnika godišnje tokom perioda od 30 godina; dok je broj putnika s ovog aerodroma trenutno manji od 100.000 godišnje.

Ovaj rast se uglavnom zasniva na projekcijama rasta u turizmu u obližnjem Međugorju, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Studije su također dale pregled trenutnih nedostatka i ograničenja Međunarodnog aerodroma u Mostaru, potencijala za razvoj aerodroma, te je studijom nadalje razmotreno restrukturiranje vlasništva kao dio razvojnog plana za aerodrom.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen je predstavio ove studije početkom marta zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Neposrednu korist od rasta ovog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno uticalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njenih građana.

Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem ovog rasta moglo otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u regiji.

Stručnjaci također ocjenjuju da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti da bi iskoristio ovaj potencijal u narednih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će aerodromi susjednih zemlja dobiti priliku da iskoriste uspjeh Međugorja.

Da bi ostvarili ovaj rast, sve uprave u regionu i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući historiju, religiju, avanturu, gastronomiju i vino.

Da bi Mostar ispunio taj cilj, potrebna je zajednička vizija i zajedničko djelovanje.

EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, a posebno u sektoru transporta i turizma. Stoga je Međunarodni aerodrom u Mostaru jedan od mnogih dijelova transportne infrastrukture u BiH koja ima direktnu korist od pomoći EU.

Otvaranje aerodroma u 1998. godini je podržala EU u iznosu od četiri miliona eura.

Posted by on 2014-03-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login