Potpisan sporazum o učešću BiH u programu Erasmus +

Erasmus+Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću BiH u Erasmus + programu Unije za obrazovanje, mlade i sport potpisan je u Briselu.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno sa obrazovnim vlastima na svim nivoima u BiH, uložilo je ogromne napore s ciljem ispunjavanja uslova za učešće BiH u programu Evropske unije Erasmus +, a kako bi se našim građanima omogućilo da kroz njegovo korištenje jačaju znanje i vještine što bi za konačan rezultat trebalo da ima unapređenje i modernizaciju sistema obrazovanja, obuke i mladih” – kazao je nakon potpisivanja ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Istakao je i da ga raduje činjenica da je BiH, zajedno sa Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom, današnjim činom potpisivanja pristupila Programu, čime je potvrđena opredjeljenost za nastavak i kontinuitet dosadašnje uspješne saradnje država.

“U okviru potpisanog sporazuma o djelimičnom učešću u programu Erasmus+, aplikantima iz BiH omogućava se učešće u aktivnostima ‘multilateralni projekti i mreže'” – dodao je Nović.

Aktivnosti će biti provođena u saradnji više partnera iz različitih zemalja članica Programa, s ciljem rada na pitanjima od zajedničkog interesa, uspostavljanja kontakata i saradnje, razvoja, razmjene i širenja dobrih praksi i inovacija, te unapređenja i modernizacije obrazovanja.

U okviru djelimičnog učešća bit će sufinansirane aktivnosti i uspostava struktura u BiH vezano za evropske mreže u oblasti obrazovanja: Eurydice, Euroguidance, Europass i Evropski kvalifikacijski okvir, te Evropske platforme za obrazovanje odraslih – EPALE i platforme namijenjene za saradnju osnovnih i srednjih škola eTwinning.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već je imenovalo kontakt osobe za mreže i saradnici Ministarstva već, zajedno sa Direkcijom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije u BiH, intenzivno rade na različitim zajedničkim projektima s cilju promocije programa EU u oblasti obrazovanja.

U skladu sa zaključkom Vijeća ministara BiH Sporazum je za BiH potpisao šef Misije BiH u Briselu Igor Davidović, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Posted by on 2014-06-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login