Potrebna borba protiv netolerancije, diskriminacije i mržnje

OSCE

OSCE

Predsedavajući Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), šef ukrajinske diplomatije Leonid Kozhara apelovao je u nedjelju, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, da je potrebno obnoviti borbu protiv netolerancije, diskriminacije i zločina mržnje.

‘Ovaj dan je tužno sjećanje na stravičan zločin nad nedužnim ljudima. Samo u Ukrajini je više od 100.000 ljudi ubijeno, uključujući oko 34.000 Jevreja u jednom masakru’, podsjetio je on u saopćenju dodajući da se danas odaje počast žrtvama i onima koji su bili hrabri da rizikuju svoje živote da bi spasili Jevreje i pripadnike drugih ugroženih manjina, prenosi Tanjug.

On je upozorio da se “lekcija ovog stravičnog zločina ne smije biti zaboravljena” i dodao da je neophodno da se udvostruče napori u sprečavanju i suzbijanju netolerancije, mržnje i diskriminacije u svim oblicima, te promovisati poštovanje svih etničkih i vjerskih grupa.

‘Učenje mladih o ljudskim pravima je važan način da se to osigura’, smatra ukrajinski ministar koji ističe da je jedan od prioriteta predsjedavanja Ukrajine OSCE-om edukacija mladih sa fokusom na toleranciju.

Posted by on 2013-01-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login