Potrošači trebaju biti informisani o svojim pravima

Potrošači Potrošači treba da budu informirani koja su njihova prava kako bi ih na najefikasniji način iskoristili, rečeno je danas u Banjoj Luci uoči okruglog stola organiziranog u povodu 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Samo obaviješeten potrošač je zaštićen i siguran prilikom kupovine – rekao je rukovodilac Odsjeka za potrošače u Ministarstvu trgovine RS-a Braco Vrančić.

Podsjeća da su zakonom u tom bh. entitetu definirana prava potrošača, te  da postoji zaštita od  inspekcijskih i sudskih organa, ali priznaje da je za većinu potrošača pravosudni postupak trošak koji ne mogu priuštiti.

Potročaši imaju pravo da zatraže informaciju od trgovca o proizvodu i usluzi i trgovac je obavezan da im odgovori na ta pitanja i na reklamaciju – naglasio je Vrančić u izjavi novinarima, ističući da u ravnopravnom položaju treba da budu i proizvođači, odnosno trgovci i potrošači.

I predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Marko Maksimović smatra da se prigovori potrošača najčešće rješavaju dogovorom, uz savjete ovih udruženja, te uz obavezan račun i garanciju.

Maksimović tvrdi da se iz godine u godinu smanjuje broj prigovora potrošača, te da se najčešće odnose na tehničku i robu koja je na akciji, te često „problametična“.

U prošloj godini su u tom udruženju imali oko 75 prijava potrošača, a prije tri godine, kako kaže, oko 170.

Navodi da su česte edukacije koje ova uduženja organiziraju za potrošače.

U RS-u djeluju udruženja za zaštitu potrošača u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru, Trebinju, Doboju, Derventi i Šekovićima.

Posted by on 2014-03-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login