Potrošnja piva smanjena za 4,2 posto: Crno tržište ubija domaću proizvodnju

pivaPrema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, uvođenje diferencirane stope akcize na pivo dovelo je do rasta oporezovane potrošnje domaćeg piva u prvom kvartalu ove godine i to za pet posto, dok je kod potrošnje uvoznog piva registrovano smanjenje od 8,8 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Naplata akcize

– Ukupno smanjenje potrošnje piva u prvom kvartalu iznosi 4,2 posto. Međutim, smanjenje količina uvoznog piva u prometu kompenzirano je supstitucijom domaćim brendovima samo u visini od 29 posto. Razlozi za to mogu biti odustajanje potrošača od konzumiranja piva bez obzira na brend ili, što je vjerovatnije, jačanje crnog tržišta uvoznog piva kao posljedica povećanja akciza. U tom slučaju osim prihoda od akciza izgubljen je i pripadajući PDV, naveli su iz UIO.

Bez obzira na smanjenje količina, dodaju, zbog primjene više stope akcize na uvezeno pivo naplaćeno je 14 posto više prihoda od akciza nego u istom periodu 2014, dok je kod domaćeg piva naplaćeno 65 posto manje prihoda od akciza.

– Realnija sliku kretanja domaće akcize na pivo može se dobiti isključivanjem naplate dugova po osnovu akciza na pivo iz osnovice za poređenje. Nakon korekcije osnovice izračun pokazuje da je naplata akcize na domaće pivo u prvom kvartalu 2015. porasla za pet posto. Ipak, efekti uvođenja diferenciranih stopa na pivo trebaju se ispoljiti u prvih osam mjeseci 2015, navode u UIO BiH.

Direktor Sarajevske pivare Nedžad Karačić kazao je za Oslobođenje kako je osjetan pad proizvodnje kod domaćih pivara, ali kako to nema mnogo veze sa povećanjem akciza, jer se on odnosi na pivare koje proizvode više od 400.000 hektolitara, a domaće pivare nisu među njima.

Malverzacije

– Ono što je domaćim pivarima potrebno jeste da nas država zaštiti od uvoza robe na crno. Prema nekim informacijama kojima raspolažem, jedna puna limenka stranog piva u BiH ulazi po cijeni po kojoj mi s vana nabavljamo praznu limenku. Tu država trpi, tu se pere PDV. Strani proizvođači, koji uvoze u BiH, zbog tih malverzacija plaćaju manji ulazni porez i samim tim mogu ponuditi niže cijene, čime postaju konkurentniji na tržištu. Crno tržište ubi domaće proizvođače i tu svoj posao treba da rade Ministarstvo finansija, SIPA, Ministarstvo trgovine, carine i svi ostali, kazao je Karačić, te dodao kako domaći proizvođači, kada izvoze, imaju mnogo više problema nego strani kada uvoze u BiH.

S obzirom na to da je Sarajevska pivara od nedavno počela prodavati pivo u retro ambalaži, pitali smo Karačića da li je prodaja povećana i šta im je ova promjena donijela.

– Brend je ostao isti, ali smo odlučili da iz sopstvene energije izvučemo posljednji atom, da poradimo na marketinškom dijelu i na finesama kada je u pitanju kvalitet. Vratili smo se onom našem starom Sarajevskom pivu i to se pokazala kao dobra odluka. Nije to još toliko značajno da bismo mogli biti prezadovoljni, ali s obzirom na to da je to krenulo tek prije dva mjeseca, očekujemo značajniji pomak u narednom periodu, kazao je Karačić.

Posted by on 2015-06-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login