Potvrđena još jedna optužnica protiv Sanadera

Ivo Sanader

Ivo Sanader

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojeg u tom slučaju tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim kompanijama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Na sjednici vijeća pojavio se samo Mravak koji se nalazi na izdržavanju kazne u Lipovici, a na sud nisu došli Sanader koji se nalazi u zatvoru u Remetincu i Ježić koji navodno ima zdravstvenih poteškoća.

Vijeće je potvrdilo optužnicu uprkos tome što dvojica optuženika nisu pristupila sjednici, što je bilo moguće prema Zakonu o kaznenom postupku, rekao je novinarima nakon sjednice Branko Šerić, advokat Ivana Mravka, koji je na sud doveden iz Lipovice gdje izdržava kaznu od godine i pol zbog traženja mita za HDZ.

Šerić je dodao da je Mravak, očitujući se o krivnji prihvatio svoj dio odgovornosti.

Moj klijent je ostao konzistentan svojim dosadašnjim iskazima, kojima je opisao događenje u vezi s isporukom struje Diokiju i Dini Petrokemiji te oko kredita koji je HEP dao Diokiju.

Spis će nakon formiranja biti dodijeljen u rad raspravnom vijeću koje će potom zakazati pripremno ročište na kojem će se odlučivati o dokaznim prijedlozima i datumu početka suđenja.

Šerić očekuje da bi pripremno ročište moglo biti zakazano za mjesec i pol do dva mjeseca.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužilaštvo samo povuklo i nakon godinu dana, u maju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanadera se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. poticao Mravka da Ježićevim firmama smanji cijenu struje i isplati milionsku pozajmicu. Kako je pozajmica od 15 miliona kuna, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave u konačnici ipak vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za 3,8 miliina kuna. Kupovinom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužilaštva, nezakonito “uštedio” 1,95 miliona kuna, a firma Dina Petrokemija 1,88 miliona kuna.

To je peta optužnica protiv bivšeg premijera koju je potvrdio sud.  Nedavno je na zagrebački sud stigla i šesta optužnica protiv njega kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 miliona kuna, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanader se nalazi u Remetincu otkad je u slučajevima Ina-MOL i Hypo nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a u toku su mu suđenja za slučajeve Fimi medija i Planinska.

Posted by on 2013-09-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login