Povećajte efikasnost na poslu

Za veću efikasnost nije potreban, isključivo, veći broj saradnika, već vam pomoći mogu i naizgled beznačajne promjene, koje itekako mogu uticati na vašu efikasnost i raspoloženje.

radni stoUvedite red na radni sto

Urednost je pola efikasnosti. Razbacani papiri i poruke na vašem stolu negativno utiču na raspoloženje. S druge strane, dovoljno vam je samo 15 minuta da pospremite nered na stolu. Okružite se bojama koje su ugodne za oko i vraćaju radnu energiju. Svijetloplava i zelena primjeri su takvih boja, a na dobro raspoloženje djeluju i žuta i narančasta.

Izbjegavajte tešku hranu

Na poslu često nemamo vremena kvalitetno jesti, pa se okrećemo brzim i nezdravim varijantama. Pizze, hamburgeri ili grickalice, ne bi trebali biti dio vaše poslovne rutine i jelovnika. Ove namirnice, osim što nepovoljno utiču na zdravlje, povećavaju osjećaj umora. Umjesto toga jedite voće i pijte prirodne sokove.

Imate li plan rada

Svakodnevne obaveze poredajte prema važnosti. Prvo izvršite zadatke koje niko osim vas ne može izvršiti i koji su ključne za vaš posao. Nakon toga, krenite na obaveze koje su manje važne i koje možete delegirati suradnicima.

Šetnja čini čuda

Osam sati sjedenja dnevno loše je i za fizičko zdravlje i za mentalne sposobnosti. Kad god uhvatite priliku, prošetajte hodnikom, ili se istegnite. Također, znajte da svjetlost stimulira proizvodnju adrenalina i drugih živčanih potrošača. Nakon kraće šetnje ponovno ćete biti “kao novi”, jer će vaše organizam primit novu dozu kisika.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login