Povećan broj milionera u svijetu

milionerBroj milionera u svijetu je povećan prošle godine bez obzira na postojeću krizu, posebno u Aziji gdje ima sve više stranog kapitala.

Klubu milionera, s bogatstvom većim od milion dolara ne računajući vrijednost njihovih nekretnina, prošle godine priključilo se više od milion osoba, prenosi Reuters studiju koju je krajem maja objavila Boston Consulting Group (BCG).

Broj milionera je u 2012. porastao sa 12,6 na 13,8 miliona. Inače, lista zemalja po broju milionera ostala je ista kao i 2011. godine.

Najviše milionera živi u SAD-u, zatim u Japanu, a na trećem mjestu je Kina.

Privatno bogatstvo je 2012. godine uvećano za 7,8 posto i iznosilo je 135.500 milijardi dolara, dok je godinu dana ranije bilo oko 104.295 milijardi dolara.

Najveću stopu rasta privatnog bogatstva, od 13,8 posto, prošle godine je imao  azijsko-pacifički region, izuzimajući Japan.

Prema procjenama  BCG, U Kini će za pet godina bogastvo u rukama pojedinaca da se udvostruči, odnosno povećaće za 104 posto.

U Hong Kongu je, prema posljednjim podacima, najveća koncentracija super bogatih, s bankovnim računima „teškim“ preko 100 miliona dolara.

Zbog izuzetno povoljnih uslova, Azija postaje sve privlačnija za strane bankarske deponente, posebno Singapur i Hong Kong, gdje strani državljani čuvaju preko 1.200 milijardi dolara.

Jedino je Švicarska bolje pozicionirana, jer se u njenim bankama čuva 2.200 milijardi dolara.

Zbog sve većeg pritiska EU i SAD na “evropske poreske rajeve”, procjenjuje se da će udio stranih privatnih uloga u ukupnom privatnom bogastvu u azijskim zemljama za pet godina biti povećan sa tri na 18 posto, dok će u evropskim zemljama biti smanjen sa 58 na 55 posto.

Posted by on 2013-06-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login