Povećan broj turista

turisti, BiHBroj turista je povećan u većini gradova u Federaciji BiH, a iz Turističke zajednice FBiH kažu da još veći priliv turista očekuju u februaru u Sarajevu, kada obilježavaju 30 godina od Zimskih olimpijskih igara.

“Već imamo najave velikog broja gostiju, posebno novinara i sportskih radnika”, kazala je Asija Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH.

Ona ističe kako je posljednjih godina broj turista povećan, posebno u Sarajevu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali da i dalje imaju problem s neprijavljivanjem gostiju.

U protekloj godini ostvareno je skoro dva miliona noćenja, a kako ističu iz Turističke zajednice FBiH decembar još nije obrađen. Međutim, u Turističkoj zajednici FBiH vjeruju da je broj turista mnogo veći, ali oni nemaju te podatke, jer još veliki broj turističkih radnika i ugostitelja radi na crno.

Hadžiefendić-Mešić kaže da su iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona dobili podatak da je u prethodnoj godini ostvareno 28.000 noćenja.

“Teško je povjerovati u ove podatke, ako znamo da od prošle godine dva puta sedmično imamo avionsku liniju iz Rima do Mostara. Prilikom potpisivanja Ugovora o redovnom avionskom saobraćaju na relaciji Rim – Mostar, rečeno je da je to zbog velikog interesovanja Italijana za posjetu Međugorju, te da njih pola miliona godišnje dođe u ovaj hercegovački gradić”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Međutim, nije sve tako dobro kako izgleda na prvi pogled, jer turisti imaju dosta zamjerki na račun domaćina.

U Sarajevu je osnovna zamjerka turista domaćinima na prvom mjestu gradski prevoz. Sve što je vezano za gradski prevoz, uključujući i taksi, predmet je čestih kritika turista. Neredovne linije, prljava vozila, neobilježena stajališta, neuključivanje taksimetara – samo su neke od primjedaba turista. Za neke izuzetne turističke atrakcije u okolini Sarajeva uopće ne postoje redovne autobuske linije, što mnoge turiste sprečava da ih posjete.

I u Turističkoj zajednici HNK kažu da im je veliki problem putna infrastruktura te da se turisti najčešće žale na loše ceste.

Posted by on 2014-01-20. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login