Povećan broj vodenih ptica u BiH

ptice, BiHOd 10. do 31. januara traje zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (IWC) u Bosni i Hercegovini.

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizuje pod okriljem Wetlands Internationala.

U Bosni i Hercegovini je započeto 1998., a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo „Naše ptice“.

Sve godine članovi ovog društva sa saradnicima iz drugih organizacija i pojedincima zaljubljenicima u ptice vrše prebrojavanje na svim značajnijim vodenim staništima u Bosni i Hercegovini kao što su Hutovo blato, Mostarsko blato, Buško jezero, Bardača, ribnjaci Saničani, Plivska jezera, rijeke Vrbas, Bosna, Miljacka, Željeznica, Neretva, Buna, Lašva i dr.

“Prvi podaci generalno ukazuju na znatno veći broj ptica u odnosu na 2013. godinu. Pri tome, na određenim područjima je došlo do povećanja broja ptica, a na drugim do smanjenja što može biti posljedica niza faktora od klimatskih uvjeta koji vladaju do aktivnosti poput lova i uznemiravanja koje utiču na ptice”, istakao je koordinator IWC-a za Bosnu i Hercegovinu i član Ornitološkog društva Naše ptice Goran Topić.

Ovogodišnjem prebrojavanju na Hutovom blatu prethodila je radionica za obuku rendžera koja je održana u okviru projekta “Implementation of the existing hunting ban in the key biodiversity area Hutovo Blato Nature Park through improving the ranger service and promoting bird watching“ koi zajednički realiziraju EuroNatur, Ornitološko društvo Naše ptice, Udruga „Lijepa naša“ i Park prirode Hutovo blato, a finansijski je podržao Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Radionici su uz rendžere iz parka prisustvovali i članovi lovačkog društva Galeb.

Drugog dana radionice svi učesnici radionice su učestvovali i u prebrojavanju ptica na području Parka prirode Hutovo blato.

Preliminarni rezultati ukazuju na znatno veći broj ptica u odnosu na prethodnu godinu.

“Samo je oko 14.000 lisaka prebrojano što je više nego što je prošle godine ukupno ptica zabilježeno na području Blata. Razlog tome, uz topliju zimu, leži i u činjenici da je pojačan nadzor krivolova posljednjih mjeseci i ptice su manje uznemirene”, izjavio je Feni predsjednik Ornitološkog društva Naše ptice Dražen Kotrošan.

Konačni rezultati ovogodišnjeg prebrojavanja ptica će se znati sredinom februara kada se obrade sve informacije koje budu prikupljenje tokom brojanja.

Posted by on 2014-01-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login