Povećan interes za biometrijskim ispravama u BiH

lična karta, BiHOd početka rada elektronskog sistema izrade ličnih dokumenata do 30. aprila tekuće godine Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odštampala je 4.514.995 ličnih karti i 1.866.578 vozačkih dozvola.

U prva četiri mjeseca, prema podacima IDDEEA-e, 50.136 osoba zamijenilo je staru ličnu kartu biometrijskom, a izdate su 23.102 nove vozačke dozvole.

Nova lična karta i vozačka dozvola imaju biometrijski čip i druge potrebne elemente zaštite, a novina je da se mogu upisati entitetsko državljanstvo i krvna grupa te da se na dokumentu nalazi fotografija u boji.

Podaci su na ličnoj iskaznici, u zavisnosti od želje građana, ispisani ćirilicom ili latinicom.

Iako sadašnje lične karte i vozačke dozvole važe do roka koji je na njima naznačen, one se mogu zamijeniti i prije isteka.

Kako je pojasnila Amila Opardija, portparol IDDEEA-e, nove vozačke dozvole nisu elektronske, ali imaju dodatne elemente zaštite koji pružaju najviši stepen sigurnosti.

‘Vidljiv je i porast broja izdavanja biometrijskih pasoša u protekla dva mjeseca. Prema iskustvima iz prethodnih godina, broj zahtjeva za izdavanje pasoša kod nadležnih organa, odnosno MUP-ova, u ljetnim mjesecima znatno je povećan’ – navela je Opardija.

U posljednjih šest mjeseci IDDEEA je odštampala znatan broj pasoša, a najveći broj njih, 26.476, izdat je u aprilu.

‘U novembru 2012. godine odštampana su 18.302 pasoša, a u decembru 18.414. U prvom mjesecu ove godine IDDEA je odštampala 17.621, u februaru 19.141, dok je u martu izdat 21.021 biometrijski pasoš’ – kazala je Opardija.

Posted by on 2013-05-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login