Povećan jaz između bogatih i siromašnih

siromašniEkonomska kriza u EU povećala je jaz između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva, pokazalo je novo ispitivanje o uticaju krize na evropske građane koje je realizovao Evropski fond za poboljšanje uslova života i rada /Eurofound/.

Ispitivanje Evrofonda o uticaju krize na blagostanje i osjećaj zadovoljstva životom u Evropi provedeno je u 28 država članica EU i u šest drugih evropskih država.

Rezultati su pokazali da je blagostanje po većini pokazatelja najveće u Danskoj, a slijede Finska, Švedska i Holandija, objavio je danas “Euroaktiv”.

Povećanje blagostanja najveće je među najbogatijim slojevima društva, a najveći pad osjećaju oni sa najnižim primanjima, što ukazuje na širenje jaza između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva.

Međutim Finska, Švedska i Holandija zabilježile su, ipak, manje zadovoljstvo životom između 2007. i 2011. godine, uprkos umjerenom uticaju ekonomske krize u tim zemljama.

Najveći pad blagostanja od 2007. godine zabilježen je u Grčkoj i Estoniji, ali je u nekim siromašnim zemljama, kao što su Bugarska i Rumunija, došlo do poboljšanja.

U Francuskoj je zabilježen visok stepen stresa, u Italiji usamljenosti, a u Velikoj Britaniji slaba volja za životom. Rumuni i Holanđani su u velikom procentu zadovoljni obrazovanjem.

Posted by on 2013-11-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login