Povećani prihodi od akciza za duhan: Za dva mjeseca naplaćena 134,2 miliona KM

duhan Od početka augusta do kraja septembra ove godine, od kada su na snazi izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, naplaćena su 134,2 miliona KM akciza za duhan i duhanske prerađevine, što je za 24,6 miliona KM više u odnosu na august i septembar 2013. godine, kada su prihodi od akciza na duhanske prerađevine iznosili 109,6 miliona KM.

Kontrole

– Ovo je najvećim dijelom rezultat primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH koje su stupile na snagu 1. 8. 2014. godine kojima se uvela nova akciza na rezani duhan i to u iznosu od 78 KM po kilogramu za 2014. godinu. Samo po osnovu uplate akcize na zalihe duhana koje su se našle kod obveznika na dan početka primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama na jedinstveni račun je u augustu uplaćeno više od 3 miliona KM. Inspektori UIO-a su vršili kontrole popisa zaliha duhana koje su Upravi dostavili obveznici, te je kod manjeg broja obveznika utvrđeno da nisu popisali sve zalihe duhana, pa su im izrečene i određene sankcije, kazao je za Oslobođenje Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a.

Kad su u pitanju ukupni prihodi od akciza na duhanske prerađevine u devet mjeseci 2014. godine, UIO je naplatila 571 milion KM, što je za 12 miliona KM više u odnosu na prihode od akciza u devet mjeseci 2013. godine kada su iznosili 559 miliona KM.

– Kako smo već ranije najavili, UIO je tražio podatke od entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o konkretnim iznosima duhana za čiji su uzgoj ostvareni poljoprivredni poticaji, te podatke o otkupljivačima i prerađivačima duhana. Te podatke smo dobili od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i djelimično od Ministarstva poljoprivrede Federacije, koje nas je uputilo da ostatak podataka potražimo od nadležnih kantonalnih ministarstva. To je također urađeno, podaci su prikupljeni i nakon toga početkom augusta ove godine izdano je 15 naloga za kontrole, koje su urađene kod firmi koje su bave otkupom duhana, a koje su radili inspektori u Sektoru za poreze UIO, istakao je Kovačević.

Bez nepravilnosti

Po završetku kontrola, dodao je, nisu utvrđene nepravilnosti u smislu količina otkupljenog duhana i dalje prometovanog prema domaćim fabrikama duhana i dijelom u izvoz. U nastavku kontrola biće provjeravana dalja upotreba tog duhana kod domaćih fabrika kao i kontrola izvoza u smislu da li je sav duhan zaista i napustio carinsko područje BiH.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login