Povećanje penzija ili penzioneri u RS-u izlaze na proteste

penzioneriPredsjednik Udruženja penzionera Bh entiteta Republika Srpska Rade Rakulj zaprijetio je izlaskom najstarije populacije na ulice, ukoliko se do 15.decembra ne donese odluka o povećanju penzija u RS-u, koje se nisu mijenjale više od tri godine.

Dva sistemska zakona, koja regulišu boračka i penzionerska prava, smatra, nisu ništa drugo do preraspodjela para kojih nema. Penzioneri su izračunali da, kada se usvoji zakon o PIO-u, u Fondu penziono-invalidskog osiguranja neće biti dovoljno sredstava, te da više ne mogu odgađati rokove i pokazivati razmijevanje prema izvršnoj vlasti.

“Para u Fondu neće biti dovoljno, jer je u 2011. u penzioni sistem ušlo više penzionera nego što će ih izaći nakon donošenja novih zakona o PIO-u i pravima boraca, o čemu Vlada šuti”, navodi Rakulj i tvrdi da će protesta penzionera sigurno biti ako se ne ispuni njihov zahtjev.

Posted by on 2011-11-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login