Povodom Pesaha izložen originalni primjerak sarajevske Hagade

Hagada, SarajevoOriginalni primjerak sarajevske Hagade, jevrejske svete knjige i jedan od najvažnijih svjetskih primjeraka, izložen je jučer za javnost u Zemaljskom muzeju BiH u povodu velikog jevrejskog praznika Pesaha.

Kako je potvrdio direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, Hagada će se moći pogledati od 10.00 do 15.00 sati.

Ističe da se Hagada izlaže nekoliko puta tokom godine radi turista i to prvi utorak u julu i augustu, za Međunarodni dan muzeja u maju, te praznik Pesah.

“To je naš skromni doprinos obilježavanju ovog velikog jevrejskog praznika. Hagada je jedan od najvrednijih artefakta ovog muzeja i ona zaslužuje svu pažnju”, kazao je Busuladžić.

Hagada se, pojašnjava Busuladžić, ne izlaže češće uglavnom zbog sigurnosnih razloga. Ova je knjiga u Muzeju pod posebnim režimom čuvanja i pohranjivanja.

“Svjedoci smo i različitih pljački i razbojništava te smo u upravi Muzeja zaključili da je najbolje da ona sada ne bude izložena svakodnevno upravo zbog tog rizika”, naglasio je on.

Pretpostavlja se da je Hagada nastala u Barceloni u drugoj polovini 14. stoljeća. Za vrijeme velikog izgona Jevreja iz Španije, tačnije 1492. godine, počeo je njen “put” prema Sarajevu.

Jedno vrijeme knjiga se nalazila u Italiji, a u Sarajevo je dospjela krajem 19. stoljeća, gdje je bila u vlasništvu porodice Kojen, koja ju je iz finansijskih razloga odlučila prodati, a otkupio ju je Zemaljski muzej BiH.

Posted by on 2012-04-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login