Povratak olimpijskih vrijednosti među mlade u BiH

Srednjoškolci Srednjoškolci iz tridesetak gradova BiH borave u Sarajevu u okviru šestodnevne Olimpijske akademije koju je pripremio Olimpijski komitet  BiH, a finansira NATO štab.

Kroz edukativno-sportske sadržaje imaju priliku da uče o univerzalnim olimpijskim vrijednostima i promociji izvrsnosti i solidarnosti među mladim ljudima u  BiH.

Anes Halilović dolazi iz Olova. Priznaje kako do sada nikada nije klizao. Zatekli smo ga u ledenoj dvorani Zetra, gdje je sa tridesetak srednjoškolaca pokušavao napraviti prve korake na ledu.

“Prvi put sam na ledu. Nije toliko strašno. Ispočetka je išlo malo teže, ali sada sam se već navikao. U Sarajevu smo inače šest dana. Planirali smo ići na skijanje, ali nema snijega, zato smo malo češće u ledenoj dvorani, a tu je i kuglanje, tenis, dosta interesantno”, kaže Anes.

Po prvi put na ledu su i Đorđe Nikolić i Robert Šimunović, srednjoškolci iz Višegrada i Jajca. Mnogo važnije od sportskih vještina je, kažu, druženje, mogućnost da upoznaju vršnjake iz ostalih dijelova  BiH, zbog čega su se i prijavili za olimpijsku akademiju.

“Dosta znači. Najbitnije je da smo svi skupa iz svih dijelova BiH. Moji cimeri su iz Višegrada i Doboj istoka. Do sada nisam imao prilike upoznati mlade ljude iz ovih gradova”, kaže Šimunović.

“Super je sve. Većina nas je iz različitih gradova BiH i uklopili smo se svi veoma dobro. Mi trebamo da budemo budućnost ove zemlje, razumijevanje je jako bitno, a ovo podstiče takve stvari”, dodaje Nikolić.

Treća po redu Olimpijska akademija u Sarajevu okupila je četrdeset srednjoškolaca iz 30 gradova, u dobi od 14 do 18 godina, da kroz sportske aktivnosti i edukativni program uče o vrijednostima olimpizma i duhu zajedništva. Projekat je finanansijski podržao NATO štab u  BiH. Zamjenik komandanta NATO štaba u BiH, brigadir Ole Fauske kaže: “Jako sam sretan što je NATO dio ove priče. Ona se tiče onoga što jesu osnovne temeljne olimpijske vrijednosti – timski rad i kompromis. To su stvari koje su okupile ove mlade ljude. Ja dolazim iz Norveške, koja je mala zemlja. Međutim, mogu vam reći da su sport i olimpijski pokret omogućili mnogim mojim sugrađanima da postanu dijelom jednog međunarodnog okruženja, dijelom međunarodne zajednice, da učestvuju na tim osnovnim temljenim olimpijskim vrijednostima i stvaraju prijateljstva s dragim kolegama iz drugih zemalja.“

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, se nada da će Olimpijska akademija postati tradicija u  BiH. Mladi ljudi koji prođu akademiju sudjelovaće u pripremama i organizaciji Olimpijskog festivala mladih, (EYOWF 2017) koji će za tri godine biti održan u Sarajevu.

“Mi 2017. godine imamo 49 država u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Imaćemo sedam sportova, 1.500 takmičara i trenera, plus njihovi roditelji, prijatelji, navijači i turisti. Jedna ogromna organizacija dva grada je pred nama. Mi i na ovaj način pomažemo. Ovo je treća akademija, sa ukupno 140 volontera koji će znati o čemu se radi i da pošaljemo jednu pozitivnu sliku. Zahvaljući NATO-u uspjeli smo educirati mlade ljude koji će nam trebati za tri godine i uspjeli smo da pošaljemo jednu pozitivnu sliku o zemlji koja to zaista zaslužuje”, naglašava Fazlagić.

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-01-10. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login