Povratnici u Djakoviće: Sanjamo da svijeće zamijenimo sijalicama

kućaViše od 20 godina nakon rata, bez struje živi dio povratnika u selo Djakovići, udaljeno oko pet kilometara od Novog Travnika. Općinska vlast tvrdi kako je financijski problem prevaziđen i da je novac za elektrifikaciju osiguran, te najavljuje da bi radovi trebali uskoro početi. Međutim, povratnici su sumnjičavi jer kažu da godinama slušaju obećanja da će dobiti struju i da više nikome ne vjeruju.

Ilija Lešić jedan je od malobrojnih povratnika u Djakoviće. Većina prijeratnih stanovnika ovog sela ne želi se vratiti svojim domovima jer ne pristaju u 21. stoljeću živjeti bez struje.

“Ljeti je najteže, jer se ne može ništa od hrane imati. Pokvari se, frižidera nema… Dobro bi i TV došao. Ljudi bi se zadržavali ovdje i ne bi išli dalje, jer ima zemlje koju bi obrađivali i držali bi stoku. Narod bi se vratio kad bi bilo struje, a ovako odustaju”, priča Lešić.

Iako je dio Djakovića proteklih godina dobio električnu energiju, brojne domaćinstava i dalje čekaju da svijeću zamijene sijalicom.

Kada se vratio u selo, Jozo Ćelam nije ni sanjao da će i 20 godina nakon rata živjeti u kući bez struje, ali kaže da je i na to navikao.

“Nekad svijeću upalim, a nekad u mraku sjedim. Šta ću, šta mogu… Navikao sam već, jer sam i prije hodao po šumi, nema gdje nisam bio. Međutim, i tada je, u šumi i planini, prije 45 godina, bila veća udobnost nego sada ovdje. Sedamdesetih godina smo imali struju, a sad je nemamo”, ističe Ćelam.

U Općini Novi Travnik tvrde da je za elektrifikaciju u Djakovićima i još jednom obližnjem selu osigurano 125.000 maraka, od čega su većinu osigurali Fond za povratak BiH i Vlada Republike Hrvatske, a manji dio Općina Novi Travnik.

Pomoćnik općinskog načelnika, Branko Brkan, smatra da bi radovi mogli biti završeni u junu, ukoliko sva proceudra bude završena, te naglašava da je lokalna vlast svoj dio posla uradila.

“Proveli smo proceduru javne nabavke i odabrali izvođača radova. Sva dokumentacija je otišla za Sarajevo, te je trenutno u Fondu za povratak BiH i oni pripremaju ugovor. Mislim da bi kroz tjedna ili dva trebali početi radovi. Ja sam optimista i smatram da bi trebali biti gotovi do kraja lipnja, a sad hoće li ili neće, procedure su nam takve kakve jesu”, ocjenjuje Brkan.

Povratnici u Djakoviće dočekali su sa rezervom najavu da će konačno dobiti struju. Kažu da su navikli su na neispunjena obećanja, a osobito u godinama kada se održavaju izbori i kada se političari bore za svaki glas.

“Gubimo nadu i strah nas je da od toga opet neće biti ništa. Međutim, trebamo imati struju kao i ostali. I mi živimo, nismo u kamenom dobu”, kaže jedan mještanin.

“Ja više ne vjerujem nikome dok ne prosvijetli. Samo Bogu i više nikome, jer vrazi letaju po zemlji i ne možeš im vjerovati”, ističe povratnik Jozo Ćelam.

Povratnici u Djakoviće nisu usamljeni u svojim problemima, jer prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH, više od 2.720 domaćinstava u Bosni i Hercegovini nema električnu energiju.

“Dakle, elektrifikacija jeste problem u BiH zbog toga što su donatori, kada su gradili individualne stambene objekte, išli na manja ulaganja. Dakle, stvar je financija i izdvajanja, ali smo dobili informaciju da će državno Ministarstvo, putem Fonda za povratak, sva sredstava što ima dati za infrastrukturu, odnosno za elektrifikaciju i puteve”, kaže Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

A da je nepovjerenje stanovnika Djakovića prema obećanjima o elektrifikaciji njihovog sela ipak utemeljeno, potvrđuje i monitoring utroška javnih sredstava namijenjih za povratak izbjeglih i raseljenih, koji provodi Unije za održivi povratak i integracije.

Zukić kaže da je analiza pokazala da su povratničke teme najdominantnije u izbornim godinama.

“Naravno da su obećanja, upravo, u predizbornom periodu. Onda se događa da se uradi dio toga, a dio se ostavi za poslije, uz obećanje da će se uraditi iz nekih fondova i budžeta, a nikad se ne završi. Tako da svaki put imamo nove izbore sa starim obećanjima”, naglašava Zukić.

Posted by on 2016-05-30. Filed under Novi Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login