Povrće pripremajte na pari

povrće
povrće

Veliki broj ljudi povrće ne jede zbog odličnog okusa, već zbog brojnih prednosti za zdravlje. Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da sav trud pada u vodu ako povrće ne pripremate pravilno.

Povrće je odličan izvor nutritivnih tvari koje pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma, ali učinak neće biti dobar ako ćete ga kuhati.

Naime, rezultati istraživanja su pokazali da je brokulu, jednu od najzdravijih namirnica na svijetu, najbolje pripremati na pari, i to tek 3 do 4 minute.

Ako ćete brokulu pripremati u mikrovalnoj, ona će već nakon 1 minute izgubiti veliki dio svojih nutritivnih svojstava, prenosi DailyMail.

“Svi već više-manje znamo što trebamo jesti, ali i dalje se trebamo upoznavati s najboljim načinima priprema hrane”, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Elizabeth Jeffery.

Naučnici ističu da sve vrste kupusnjača treba pripremati na pari jer sadrže enzim mirosinazu, koji je potreban za formaciju sulforafana, tvari koja ima moćna antioksidacijska i antikancerogena svojstva.

Posted by on 2014-01-04. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login