Povučen zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža “Trebević”

Sarajevo, Trebević

Sarajevo, Trebević

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Zlatko Petrović povukao je s dnevnog reda sjednice Prijedlog zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža “Trebević” dok se o njemu ne izjasni Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo jer se prostor Trebevića nalazi na teritoriji ove općini.

Inače ovaj zakon trebao bi ovo područje staviti pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-historijskim vrijednostima na prostoru na prostoru od oko 400 hektara.

Zakon je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a njegovim donošenjem stvorit će se osnovi za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja, uređenje komunalne infrastrukture, uređenje javnih površina, te poboljšati mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije, obnove i rekonstrukcije objekata i drugo.

Utvrđeni su i ciljevi njegove zaštite, koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja, te naučno istraživanje.

Posted by on 2013-11-14. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login