Oko 66 posto višečlanih porodica u BiH živi u siromaštvu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodica u subotu na Vilsonovom šetalištu organizacije SOS Dječija sela BiH i Centar za obrazovne inicijative Step by Step koji je podržao Save the Children, realizovat će niz aktivnosti da bi skrenule pažnju cijelog društva na značaj porodice i tešku situaciju u kojoj se nalaze porodice s djecom, kao i važnost odgoja i obrazovanja djece.

Tim povodom za cijelu porodicu bit će organizovan veliki broj kreativnih, edukativnih i zabavnih radionica.

Međunarodni dan porodica je prilika da se, glasnije nego inače, stavi fokus na njen značaj, na činjenicu da je svaka porodica posebna i jedinstvena, ali im je zajednička uzajamna briga i ljubav za sve njene članove.

Rezoluciju o obilježavanju 12. maja, donijela je Generalna skupština UN-a  20. septembra 1993. godine.

Također ovo je dan kad se trebamo podsjetiti da, nažalost, sva djeca nisu u prilici odrastati u porodičnom okruženju te da veliki broj porodica trebaju podršku da bi bolje funkcionisale.

“Raspoloživi podaci govore da 56 posto od ukupnog broja siromašnih u BiH čine porodice s djecom. U porodicama koje se mogu svrstati u kategoriju najsiromašnijih živi 13 posto djece, dok 29 posto djece živi na liniji siromaštva.

Siromaštvo je najveći pojedinačni uzrok uskraćenosti u razvoju i obrazovanju kod djece. Dok je u 2011. godini zabilježen novi pad nataliteta i to za 5,64 posto, u siromaštvu živi oko 66 posto porodica s troje i više djece i 32 posto porodica s dvoje djece”, navode iz SOS Dječija sela BiH.

Posted by on 2012-05-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login