Poznate ličnosti snimaju kalendar za podršku djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju

Down sindromNa zvjezdanom kalendaru pored djece i mladih sa Down sindromom, zasjaće poznate osobe, a neki od njih su Saša Čađo, Mihajlo Čeprkala, FK Borac, MMA borac Dragan Pešić, Vanja Mišić, Maja Manojlović, dvojac Vanya May i mnogi drugi.

Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice“ pokrenuo je projekat „Zvijezde i Zvjezdice“ za podršku djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju, a koji podrazumijeva snimanje kalendara sa mnogobrojnim poznatim ličnostima iz javnog života Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije.

Željka Perišić Ninković, direktorica Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice” kaže da je prije nekoliko godina vidjela sam nešto slično radi jedno udruženje u Hrvatskoj i još od tada imala je želju da i „Zvjezdice“ pokrenu sličnu akciju.

„S obzirom da smo u prethodnom periodu imali dosta aktivnosti, te da snimanje i promocija kalendara zahtijeva ozbiljnu organizaciju, snimanje je tek ove godine došlo na red i zaista smo svi sretni zbog toga“, rekla je za BUKU Željka Perišić Ninković.

Ova akcija ima jednan human cilj, a to je prikupljanje sredstava koja su neophodna za nesmetan rad Centra, kao i za potrebne tretmane za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

„Svečana promocija kalendara će biti organizovana krajem mjeseca oktobra, koji je u svijetu označen kao mjesec podizanja svijesti o osobama sa Down sindromom, a u sklopu promocije biće organizovana i aukcija fotografija nastalih tokom snimanja kalendara. Pozvaćemo sve institucije, privrednike i pojedince da umjesto uobičajenih kalendara kupe jedan jedinstven kalendar i na taj način podrže naš rad“, ističe Željka.

Na njihovom zvjezdanom kalendaru pored djece i mladih sa Down sindromom, zasjaće poznate osobe, a neki od njih su Saša Čađo, Mihajlo Čeprkala, FK Borac, MMA borac Dragan Pešić, Vanja Mišić, Maja Manojlović, dvojac Vanya May i mnogi drugi.

„Odziv je odličan i zaista smo sretni što imamo priliku sarađivati sa ovako velikim ljudima, koji razumiju naše probleme i potrebe. Snimanja su zabavna i emotivna, a ovo je ujedno i prilika da i na ovaj način osvijestimo širu javnost, da djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju žive među nama, da imaju jednake potrebe kao i svi mi, ali da se svi mi trebamo potruditi da im osiguramo uslove za normalan život i uključivanje u sva društvena dešavanja“, ističe Željka.

Naša sagovornica kaže da djeca uživaju na snimanjima, i zaista je lijepo vidjeti sreću i osmijehe na njihovim licima dok su recimo sa Sašom Čađo na terenu igrali košarku.

“Često pričamo o tome šta je to potrebno djeci i osobama sa poteškoćama? Prihvatanje i stvaranje prilika i mogućnosti da razviju svoje vještine i da nam to pokažu, kao i omogućavanje uslova za rad, jer je činjenica da i oni mogu biti korisni članovi našeg društva”, ističe Željka Perišić Ninković.

Ona kaže da bi u Centru osigurali sve neophodne tretmane i da bi sve funkcionisalo kako treba neophodan im novac.

“Naš cilj je uvođenje Centra u sistem socijalne zaštite, kako bismo bili potpuno održivi i kako bismo svim porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurali svu neophodnu podršku. Problema naravno ima uvijek, a naš največi problem je što kod nas nisu razvijene usluge poput stanovanja uz podršku, boravak djece i nakon 16 časova kako bi roditelji koji rade po 8 časova imali priliku da izvrše i neke druge obaveze, te organizovan boravak djeteta ukoliko roditelj ode na bolničko liječenje ili ima potrebu za odsustvom. Takođe, tu je i problem sa asistentima u nastavi, sa nedostatkom udžbenika za djecu koja su u sistemu školovanja”, kaže Željka i dodaje da su

Pokrenuli smo već određene inicijative, a u narednom periodu intenzivno ćemo se baviti ovim pitanjima, naravno kroz saradnju sa nadležnim institucijama.

Operska pjevačica iz Banjaluke i naša poznata muzičarka Maja Manojlović podržala je ovaj projekat i kaže da on predstavlja zajedničku borbu za bolji položaj, kvalitet života kao i podizanje svijesti drugih ljudi kada su u pitanju djeca i mladi sa Down sindromom i drugim poteškoćama u razvoju.

“Zajedno smo radili već dosta toga, a i pred nama su neki drugi projekti u kojima ću vrlo rado učestvovati i ako je moje učešće, ili bilo koje druge osobe iz javnog života, način da skrenemo pažnju na postojeće probleme, ali i potražimo rješenja, ja sam tu. Fotografisanje tek treba da bude organizovano, a fotografije koje ste mogli da vidite u objavama na društvenim mrežama je samo najava za ono što slijedi. Radujem se fotografisanju i vjerujem da će biti jednako divno kao i snimanje spota sa djecom sa poteškoćama u razvoju koje sam imala zajedno sa svojim MaMa VOX učenicima u martu ove godine”, rekla je za BUKU Maja Manojlović.

Nakon svečane promocije koja će se održati u oktobru svi građani i javnost će biti obaviješteni na koji način mogu da kupe ovaj calendar „Zvijezde i Zvjezdice“ i na taj način podrže rad Centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice“.

BESPLATNE USLUGE CENTRA
Centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice“ kao korisnike ima registrovanu 101 porodicu djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, a dnevno kroz Centar prolazi i do 20 korisnika.

“Usluge u našem centru su besplatne i dostupne svim porodicama djece/osoba sa poteškoćama. Djeca/osobe sa poteškoćama imaju mogućnost boravka u našem Centru do 4 časa dnevno, a sa njima u tom periodu rade stručnjaci: defektolog, logoped, psiholog, pedagog, socijalni radnik i medicinska sestra, kao i edukovani volonteri”, ističe Željka Perišić Ninković.

Ona kaže da često organizuju i različite aktivnosti izvan prostorija Centra, kao što su izleti, sportske aktivnosti, plesne radionice, a u saradnji sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport organizovali su dva puta sedmično treninge, koji su takođe besplatni i dostupni svima.

Posted by on 2017-08-24. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login