Poznate predstave koje će učestvovati na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu

Pozorišne igre BiH u Jajcu, njihovo 38. izdanje, bit će održane od 29. juna. do 7. jula, a čuvar „Ključa grada Jajca“ ove godine tokom devet festivalskih dana bit će dodijeljeni Vladi Keroševiću, dekanu na akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, saopćeno je to danas na press konferenciji koja je upriličena u salonu Doma kulture Jajce.

Jajce
Jajce

O Igrama su govorili, načelnik općine Jajce Edin Hozan, ravnateljica JU “Dom kulture Jajce” Jajce, Smiljka Brtan i selektor ovogodišnjih Pozorišnih/Kazališnih igara Strajo Krsmanović, dok je uLoga moderatora pripala Mevzudinu Duranoviću.

-Ponosni smo što igre postoje i traju u našem gradu. Ova kulturna manifestacija nema adekvatan budžet, ali ima sve ono drugo što je neophodno. Bez nekog razmišljanja Općina Jajce i dalje će podržavati za nas sviju ovaj važan događaj. Naše Igre su jedinstvene u BiH, u Jajcu se prikaže sve ono što je najbolje u BiH na polju teatra, a tih dan naš grad drugačije živi, dolaze nam mnoga poznata imena koja možemo vidjeti samo na malim ekranima – kazao je načelnik Hozan.

Za 38. Festival pozorišta/kazališta BiH u Jajcu selektor Strajo Krsmanović predložio je sedam predstava od 18 koliko su pozorišta prijavila.

Tako će publika u Jajcu moći da pogleda sljedeće predstave: “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelj Kokan Mladenović (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), “Zečija rupa” autora Davida Lindsay- Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Sječaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

-Predstave su birane prema opštem kvalitetu onako kako su ih pozorišta predlagala. Festival u Jajcu je završna smotra profesionalnih pozorista BiH na kraju jedne sezone, pijaca na kojoj pozorišta iznose sve najbolje ruho sačinjeno u protekloj sezoni – istakao je Krsmanović.

Izradu biltena i okrugle stolove vodit će docent na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević s pet studenta, a dok će organizator festivala JU „Dom kulture Jajce“ naknadno imenovati stručni, a i žiri publike.

Slaba podrška

Financijska podrška iz samog vrha vlasti je mizerna, pa čak i ne postoji.

– Prošle godine od Ministarstvo civilnih poslova BiH nisu prepoznali naše Igre kao značajni kulturni događaj u našoj državi, a nama kao organizatorima odmah je otežalo u organizacijskim poslovima. Zahvaljujući podršci Općine Jajce i načelniku Edinu Hozanu igre opstaju – rekla je Smiljka Brtan, direktorica Doma kulture Jajce i Pozorišnih igara BiH.

U pratećem programu ovogodišnjih Igra svoj doprinos dat će i “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Jajce sa svojom turističko-kulturnom manifestacijom “Dani srednjovjekovlja”.

-Kazališne igre kao i svih prethodnih godina iziskuju veliki angažman svih uposlenih u Domu kulture tijekom cijele godine. Angažman se ogleda u sljedećim aktivnostima: prikupljanje prijava, odabir selektora, dogovaranje gledanja predstava, gledanje predstava, selekcija, izbor stručnog žirija, žirija publike, dobitnika ključa grada Jajca, utvrđivanje programa (redanje predstava, prateći program, potpisivanje ugovora, izrada kataloga, banera, reklamiranja, rezervacija smještaja za goste i kazališne trupe, i drugi poslovi neophodni za uspješnu i besprijekornu organizaciju igara -zaključila je Brtan.

Brojni gosti

Ove godine Pozorišne igre izlaze iz okvira naših granica i dobijaju međunarodni značaj . Naime, u pratećem programu predstavit će se Kazalište iz Virovitice s dvije predstave i Omladinski gudački orkestar sa sjevera Holandije – Haydn Youth String Orchestra (HJSO) koji će sudjelovati na završnoj večeri Igara

Duga tradicija

Pozorišne igre BiH u Jajcu održavaju se 38 godina i najstariji su teatarski festival u našoj zemlji. Svi Jajčani žive za ovaj festival, a željno ga iščekuju i uvijek se traži karta kao što je bilo slučaj i prošle godine.

Igre su uživale veliki ugled u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima koji redovno okuplja najbolje ansamble iz BiH i njihove reprezentativne predstave, izvođene isključivo u posljednjih godinu dana.

Posted by on 2019-05-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login