Prava cijena flaširane vode

flaširana voda

flaširana voda

Svi koji pokušavaju živjeti na način koji je održiv, svjesni su kako je voda veoma dragocjen resurs. Ona je od vitalne važnosti za sav život na planeti Zemlji.

Nedostatak vode velikom brzinom postaje najvažnija tema u našem društvu. Klimatske promjene su stvarne i one utječu na poljoprivrednike od Kalifornije do Kenije. Već sada 1 od 8 osoba nema pristup vodi za piće.

Cijena koju životna sredina plaća zbog masovne konzumacije flaširane vode navela je neke od lokalnih vlasti u SAD-u i Kanadi da razmotre zabranu njene prodaje. Iako se ovo čini kao ekstreman odgovor, zabrinutost naučne zajednice je opravdana i neke od ovih činjenica bi vas mogle iznenaditi.

Platičnim flašama koje se koriste za pakovanje vode potrebno je više od 1000 godina da se razgrade, a pri paljenju proizvode toksične gasove. Procijenjeno je da više od 80% flaša za jednokratnu upotrebu završi u smeću.

Reciklaža je izvodiva samo pod određenim okolnostima, jer je samo PET ambalažu moguće reciklirati. Sve ostale budu odbačene. Samo 1 od 5 flaša za vodu završi u reciklaži.

Američke deponije pretrpane su sa 2 miliona tona odbačenih flaša za vodu.

Da bi se zadovoljile potrebe u prozivodnji flaša za vodu, samo u SAD, potrebno je 1.5 miliona barela nafte.

Procijenjeno je da se za prozvodnju flaše za vodu od jednog litra iskoriste 3 litre vode.

“To je još jedan proizvod koji nam nije potreban. Kompanije za proizvodnju flaširane vode rasipaju resurse i pogoršavaju klimatske promjene. Transport je najbrže rastući izvor emisije stakleničkih plinova, a tome doprinosi i prevoz vode. Mi možemo pomoći da se umanje ovi negativni efekti tako što ćemo jednostavno piti vodu direktno iz česme”, izjavio je Dr. Michael Warhurst iz udruženja “Friends of the Earth”.

Posted by on 2017-06-28. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login