Pravno mišljenje ECJ – Britanija može opozvati proceduru Brexita

EU, Velika Britanija, Brexit

EU, Velika Britanija, Brexit

Vodeći pravni savjetnik Evropske unije saopćio je u utorak da Britanija ima pravo da povuče svoju obavijest o Brexitu, otvarajući novi front u bici oko planova premijerke Therese May da napusti EU, koji bi mogli biti odbijeni u parlamentu naredne sedmice.

Preporuka generalnog advokata Evropskog suda pravde (EJC) jača poziciju pristalica britanskog članstva u EU u britanskom parlamentu, prvog od pet dana rasprava o planovima May da zadrži tijesne ekonomske veze s blokom nakon njegovog napuštanja u martu.

May se suočava s izazovnim zadatkom osiguravanja parlamentarnog odobrenja u ključnom glasanju 11. decembra, nakon što su njen plan podjednako kritikovale i pristalice i protivnici Brexita.

– Britanski narod želi od nas sa provedemo sporazum koji poštuje rezultate referenduma i omogućuje nam da se okupimo kao zemlja, na koji god način glasali – izjavit će May danas poslanicima, sudeći po transkriptu njenog govora.

– Ovo je sporazum koji mi isporučujemo britanskom narodu – navodi ona.

May već dugo vremena upozorava poslanike da bi, ukoliko ne podrže sporazum, to moglo otvoriti vrata za Britaniju da napusti EU bez ikakvih mjera koje bi ublažile prelazni period, ili se Brexit u tom slučaju uopće ne bi ni desio.

U preporuci generalnog advokata ECJ – neobavezujućoj, ali koju obično slijedi sud – sugerira se kako postoji opcija da neki poslanici povuku britanski “Član 50”.

– Lažan je izbor reći – ili podržite premijerkin plan ili će biti haos. Trebali bismo razmotriti sve opcije i povući vlastite crvene linije – izjavio je konzervativni poslanik Sam Gyimah, koji je u petak podnio ostavku s ministarske pozicije zbog sporazuma premijerke May.

Vrijednost funte porasla je zbog nadanja da bi preporuka suda mogla učiniti manje vjerovatnim takozvani “Brexit bez sporazuma” koji bi izazvao haotično britansko napuštanje bloka, prenosi Reuters.

Posted by on 2018-12-05. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login