Pravosuđe i politika u kafanama

Pravosuđe, sudPravosuđe u BiH ne funkcioniše, pokazuju to brojni izvještaji i analize nevladinih organizacija, ali i ocjene većine zvaničnika u zemlji. Reforma koja traje skoro 20 godina, a u koju je međunarodna zajednica uložila veliki novac, nikada do kraja nije urađena. U toku je desetine disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija, a najznačajniji je onaj koji se vodi protiv smjenjenog glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića. I posljednji monitoring procesuiranja korupcije pred sudovima u BiH, koji je uradio Transparency International kaže da pravosuđe u BiH već godinama pokazuje konstantan pad efikasnosti u procesuiranju korupcije.

U BiH je sve manje prijava za korupciju, manje je i pokrenutih istraga, te optužnica i osuđujućih presuda za korupcijska krivična djela, dio je ovo monitoringa procesuiranja korupcije pred sudovima koje je uradio Transparency International.

Skoro dvije trećine sudskih odluka odnosi se na obustavu postupka, kažu u ovoj organizaciji, a Sud BiH u dvije godine izrekao je samo osam zatvorskih kazni. Izvršna direktorica ove organizacije Lejla Ibranović navodi da ovi rezultati nisu iznenađujući, ako se ima u vidu, kako kaže, katastrofalno stanje u bh pravosuđu.

“Ono što zapravo najviše zabrinjava je da je prisutan jedan kontinurani trend smanjenje efikasnosti pravosuđa u sankcionisanju i procesuranju korupcije. Negativni trendovi primjetni su u svim posmatranim parametrima, pa je tako primjetan pad u broju prijava, pokrenutih istraga, podignutih optužnica i osuđujućih predstava”, kaže ona.

Tako su tokom 2016. ukupno podignute 193 optužnice, što je najmanje u posljednjih pet godina. Nedostatak rezultata, najviše je vidljiv u presjeku sudskih odluka, gdje se velika većina njih – gotovo dvije trećine – odnose na obustavu postupka.

Bh. pravosuđe opterećuju i brojni disciplinski postupci koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija. To potvrđuje i predsjednik Visokog sudskog I tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

“Dešavaju se brojni disciplinski postupci. Samo od početka ove godine čini mi se da imamo osam ili devet suspenzija nosilaca pravosudnih funkcija”, kaže on.

Najvažniji disciplinski postupak svakako je onaj koji se vodi protiv nekadašnjeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Krajem ove sedmice u tom će postupku biti iznešene završne riječi i to bez prisustva javnosti.

Salihović je osumnjičen i za namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

O reformi pravosudnog sistema u BiH govori se posljednjih 20 godina. Samo EU je u tu reformu uložila 50 miliona eura. Na pitanje da li je moguće u trenutnoj situaciji reforme završiti na pravi način, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović kratko odgovara:

“Mislim da ne u svakom slučaju, ukoliko se ne pristupi jednoj ozbiljnoj reformi pravosuđa, uz imenovanje odgovarajućeg kadra i uz kažnjavanje neodgovarajućeg za njihove postupke”, odgovara Seizović.

Teško stanje u pravosudnim institucijama​

Lošim funkcionisanjem bh. pravosuđa bavio se i državni parlament. Jedna od najčešćih ocjena bila je ona koja govori o tome da BiH razaraju sistemska korupcija i kriminal. Poslanik Damir Bećirović kaže da korupcija uništava pravosuđe, a tokom rasprave je pročitao i prepisku koja govori o tome kako se u Sudu BiH zapošljavaju kadrovi:

“Gdje kaže u jednoj poruci: ‘Znam da si u Briselu, ali da te obavijestim, Lejla je u petak bila na onom testu, a sada je dobila i usmeni poziv na intervju za sutra’. Sljedeća poruka: ‘Brate, prije pola sata pismena obavijest da je Lejla primljena. Samo da imaš informaciju. Ovo je veliki trenutak za našu familiju'”, pročitao je Bećirović poruke a onda rekao:

“Meni je jasno da je to veliki trenutak za njih i način na koji se zapošljava u pravosudne institucije. Ali ja sada čekam da neko kaže da VSTV tradi svoj posao, da Tužilaštvo radi svoj posao i da Sud BiH radi svoj posao”, poručio je Bećirović.

Sve ovo pokazuje jako teško stanje u pravosudnim institucijama, a nezavisnosti u ovim institucijama nema, objašnjava slikovito zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović.

“Koju nezavisnost? Pa ti ljudi se više ne kriju kada sjede sa političarima. Prije su se skrivali negdje na malo zaštićenija mjesta, a sada sjede u baštama usred grada i govore o nezavisnosti”, rekao je on.

Pravosuđe u BiH nesposobno je, nespremno i neefikasno da se uhvati u koštac i riješi prije svega problem korupcije, podsjeća izvršna direktorica Transparency Internationala Lejla Ibranović i dodaje da je ključni razlog ogroman uticaj politike na rad ovijh institcija.

“Da, zapravo ne postoji i nije postojala politička volja da se ovakvo stanje u bh. pravosuđu promjeni. Jer upravo oni koji imaju najviše interesa od ovakvog neefikasnog i nefunkcionalnog pravosuđa se trude na sve načine da zadrže postojeće stanje i da se na taj način zaštite od eventualnog krivičnog gonjenja”, dodaje ona.

Posted by on 2017-06-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login