Pred nama je najtoplija godina ikad?!

ljeto, vrućineNaučnici su objavili nova istraživanja prema kojima nas čeka najtoplije ljeto ikad te ujedno i najtoplija godina!

2014. godina mogla bi imati rekordno toplo ljeto – naučnici širom svijeta sigurni su u to čak 75 posto!

Ova prognoza usko je povezana s globalnim atmosfersko-oceanskim fenomenom El Niño koji je, prema tvrdnjama naučnika, spreman u atmosferu izbaciti ogromne količine topline.

El Niño, naime, predstavlja snažna temperaturna previranja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju velik uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom svijeta.

Njemački naučnici smatraju kako je inače moguće prognozirati ponašanje El Niña godinu dana unaprijed no kako je temperatura vode pod uticajem vjetrova koji pušu preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest mjeseci.

Tvrde kako je njihova metoda precizno predvidjela odsustvo ove pojave u protekle dvije godine pa je vrlo vjerovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Niño očekuje krajem 2014. godine.

No, mišljenja među stručnjacima na ovom području su podijeljena. Kalifornijski klimatolog Tim Barnett tvrdi da su te metode zastarjele te da su se koristile 80-ih i 90-ih godina, dok australski klimatolog Andrew Watkins vjeruje kako šansa da se El Niño pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao tvrditi da će se zaista dogoditi.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, a šanse da ta godina bude baš 2014. godina je navodno 75 posto.

Posted by on 2014-02-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login