Pred sudom u Strasbourgu se vodi oko 1.500 postupaka protiv BiH

sudPred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu trenutno se vodi oko 1.500 postupaka protiv BiH, a mnoge od tih tužbi biće odbačene iz formalnih razloga, izjavila je predstavnica Vijeća ministara BiH pred ovim sudom Monika Mijić.

Mijić je rekla da je u posljednjih godinu dana Sud donio šest presuda protiv BiH, od kojih se dvije odnose na povredu prava nastalu u okviru nadležnosti Republike Srpske, dvije na Federaciju BiH, te dvije na povredu prava nastalu u okviru nadležnosti institucija BiH, piše “Ekstra magazin”.

Ona je naglasila da je broj predmeta pred sudom u Strasbourgu znatno smanjen nakon donošenja presude u slučaju “Suljagić protiv BiH”, koji se odnosio na staru deviznu štednju i da se u ovom predmetu odbranilo domaće zakonodavstvo koje reguliše povrat stare devizne štednje, odnosno da je dokazano da je ono u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njenim riječima, na taj način riješeno je oko 1.300 tužbi po ovom osnovu.

Mijić kaže da se najveći broj tužbi protiv BiH pred sudom u Strasbourgu odnosi na problem neizvršavanja presuda domaćih sudova, povredu prava na imovinu, nezakonito lišavanje slobode.

Posted by on 2012-05-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login