Predizbornim obećanjima su kratke noge

političari, BiHOd gotovo 1.600 različitih obećanja koja su dale političke partije, oko pet odsto ili njih osamdesetak biće ispunjeno do kraja mandata. Ostala imaju malu ili nikakvu šansu, ocjena je istraživanja Istinomjera, koje je provela NVO „Zašto ne“. No pošto su godinama političari zemlju gurali u ponor, analitičari smatraju da, sve i da su ispunili svoja obećanja, zemlja ne bi došla ni blizu prosperitetu, ali i da su za to najodgovorniji građani.

Bolji socijalni programi, redefiniranje prioriteta u javnoj potrošnji, promjene ustava, izbornog zakona, novi statut Grada Mostara, Sejdić i Finci na kandidatskoj listi za člana Predsjedništva BiH – sve su ovo obećanja koja su ostala tek puste parole i četiri godine nakon opštih izbora.

U obilju neispunjenih obećanja SNSD je i trebinjski aerodrom, na kojeg danas, umjesto aviona, slijeću tek komarci. Tadašnji premijer, a današnji predsjednik RS Milorad Dodik najavio je:

„Iduće godine ćemo početi da gradimo pistu. Ja razumijem da je moguće da je završimo do kraja iduće godine.“

Da će nakon izbora, a za ljubav vlasti Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH, oformiti ono što je danas poznato kao šestorka, u kojoj svako svakome smeta i koja je jedna od najvećih kočnica u napretku BiH, iz njegovog predizbornog obraćanja bilo je nezamislivo:

„Ako stvar ostane kao prije četiri ili osam godina, kad probereš svog iz petorke, dobićeš ona četiri u miraz pride, a da ih nisi ni tražio. Je li to hoće?“

I glavni lajt motiv SDA iz izbora u izbore ostaje tek pusta želja. Potpredsjednik stranke Bakir Izetbegović:

„Moramo osigurati stabilnost, sigurnost, privući investicije, privući kapital, zaposliti ljude, otvoriti radna mjesta“, kazao je potpredsjednik stranke Bakir Izetbegović.

BiH je danas jedna od najkorumpiranijih zemalja regije. Uprkos obećanjima Fahrudina Radončića, predsjednika SBB BiH:

„Ne postoji mafija koja je pobijedila državu. Na kraju, svugdje na svijetu država je ta koja pobijedi mafiju. Vjerujte, to će se i ovdje dogoditi.“

Od oko 1.600 obećanja, procenat ispunjenih je zanemariv, pokazalo je istraživanje Istinomjera.

„Svega je oko 5,2 posto obećanja za koje možemo reći da imaju neku veću šansu da će biti ispunjena u potpunosti do kraja mandata, dok je čak 72 posto onih obećanja za koje skoro da nema nikakve šanse da će biti ispunjena na suštinski značajan način, tako da je situacija generalno loša i ne razlikuje se puno u odnosu na prethodni mandat“, kaže Tijana Cvjetičanin iz NVO „Zašto ne“.

Za to što je jedva pet procenata istine bilo u njihovim obećanjima nisu krivi političari, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović:

„Građani u ove četiri godine ne samo da nisu tražili od političara da ispune obećano nego su u ovom trenutku spremni da ponovo povjeruju u jednu gomilu sramnih, vulgarnih i brutalnih laži od strane političara, koji u protekle četiri godine nisu uradili ništa, ali su istovremeno dobili potvrdu da oni ne moraju ništa ni da rade.“

Majda Behram Stojanov, iz CCI, kaže kako je nerad i više nego primjetan:

„Političari se cijelo vrijeme svog mandata uglavnom bave sobom, dok su građani i njihovi problemi u samom dnu njihovih prioriteta. Samo bih naglasila da je zaista tragično da je i u ovoj posljednjoj godini njihovog  mandata vrlo nizak nivo realizacije predizbornih obećanja, što nam onda govori da teško više išta možemo očekivati u smislu poboljšanja do općih izbora u oktobru, odnosno da su ove protekle skoro četiri godine, nažalost, izgubljene u nepovrat.“

Država je, vjeruje profesor na FPN u Sarajevu Hidajet Repovac, toliko potonula da njihova obećanja, sve i da su ispunjena, ne bi mnogo poboljšala stanje u zemlji. A nije ni bilo naznaka da ga namjeravaju popraviti:

„Ustvari, čitav ovaj period od prošlih izbora bio je borba za fotelje i borba za ostvarenje bar komadića vlasti, tako da je bilo za očekivati da političari neće ni moći brinuti brigu o narodu.“

I tako su, umjesto borbe s kriminalom i korupcijom, ukidanjem dvije škole pod jednim krovom, teksta himne i revizije privatizacije, građani dobili sve sem onoga što su očekivali – i što će im se, po svemu sudeći, servirati ponovo.

rse / bih-x

Posted by on 2014-04-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login