Predsjedavanje Vijećem Evrope politička i šansa za promociju BiH

Vijeće Evrope

Vijeće Evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak će u utorak godine u Briselu preuzeti od Belgije predsjedavanje Komitetom ministara zemalja članica Vijeća Evrope, čime praktično BiH počinje službeno predsjedavanje ovom najstarijom evropskom instutucijom.

Tokom inauguralnog govora, ministar Crnadak će predstaviti prioritete predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope a učestvovaće i u generalnoj debati ministarskog sastanka.

Svečana ceremonija, podizanja zastave BiH planirana je za 21. maj u Strazburu na trgu ispred Gradske vijećnice, zastava će ostati tu šest mjeseci. Isto veče će biti upriličen gala koncert za 1.000 zvanica, u glavnoj sali Parlamentarne skupštine Viječa Evrope.

Iako nije provela već čuvenu presudu „Sejdić – Finci”, BiH je dobila šansu na koju se čeka četvrt stoljeća – naime, zemlje članice, mjesto predsjedavajućeg mogu dobiti svakih 24 – 25 godina.

Šef Misije BiH pri Vijeću Evrope, ambasador Almir Šahović, ističe da je predsjedavanje izvanredna prilika za promociju kulture, turizma, ekonomije, generalno slike Bosne i Hercegovine.

„Rekao bih da je to državni ali i generacijski projekat, i trebali bi da to iskoristimo što je moguće više i za političku afirmaciju Bosne i Hercegovine, da iskoristimo predsjedavanje na način da se Bosna i Hercegovina definitivno nametne kao subjekt međunarodnih evropskih odnosa. Da se potvrdi kao ozbiljan partner Evropskoj uniji, kao zemlja ozbiljan kandidat za članstvo, što je naš glavni prioritet. Mislim da to sve dobro pada i u kontekstu novog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini“, naglašava Šahović

BiH je prije trinaest godina, u aprilu 2002. godine primljena u Vijeće Evrope, dok je upravo ovih dana zabilježila tek korak naprijed u procesu integrisanja – otvoren je proces aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadašnji član PredsjedništvaBiH Živko Radišić je bio prisutan ovom velikom događaju u Strazburu. Za naš program danas kaže:

„Ja sam imao sreću da budem prisutan tom svečanom činu, i kompletno tadašnje Predsjedništvo BiH je bilo. To je bila vrlo značajna manifestacija podrške Bosni i Hercegovini, a s druge strane izraz spremnosti Bosne i Hercegovine da slijedi put civilizovane Evrope, tako da smo svi sa dužnom pažnjom i velikim očekivanjima dočekali i doživjeli taj trenutak. Prošlo je već trinaest godina od toga, naravno, stekli smo i određena iskustva. Nažalost, nisu ona onakva kakva smo očekivali prije deset, dvanaest godina, ali ne ovisi sve ni o Evropi niti o nama. Ima tu mnogo drugih faktora koji utiču. U svakom slučaju, mislim da je i sa današnje vremenske i političke distance gledano, put Bosni i Hercegovini upravo put u Evropu i sa Evropom, jer mi smo uvijek bili dio civilizovanog svijeta. Nadam se da i ove unutrašnje teškoće, ekonomske, političke i druge naravi, neće spriječiti da se jednog dana svestranije priključimo Evropi. Vjerujem da će i sam čin predsjedavanja biti jedan od novih podsticaja za to.“

Predsjedavanje Vijećem Evrope, za BiH je izvanredna prilika za promociju Bosne i Hercegovine. Već su održani ili su tek u planu, brojni događaji: dvije sedmice visoke bh. gastronomije u najelitnijem hotelu u Strazburu, izložba čiji je radni naslov ‘Olimpijski plamen se ponovo vraća u BiH’, s ciljem promocije BiH kao turističke i sportske destinacije. Izložba će imati dva dijela, jedan kao podsjećanje na Olimpijadu u Sarajevu, i dio koji će se ticati priprema BiH za predstojeću Olimpijadu mladih, koja će se održati 2017.

Biće postavljen privremeni turistički štand Bosne i Hercegovine na glavnom trgu u Strazburu, ispred Katedrale. U vrijeme Praznika muzike, 21. juna, jedan trg u Strazburu će simbolično postati Trg Bosne i Hercegovine.

I tramvaj, će voziti kroz Strazbur, obojen u boje bh. zastave sa logom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

Prlika je tu – politička jer će ministar vanjskih poslova BiH u narednih šest mjeseci predsjedavati Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ali i svekolika druga – jer će tokom šest mjeseci BiH imati mogućnost da organizuju na desetine manifestacija namijenjenih isključivo za promociju BiH i njeno, sasvim drugačije predstavljanje Evropi.

rse

Posted by on 2015-05-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login