Predsjedništvo HDZ-a Hrvatske smijenilo Kosor i Šeksa

Jadranka Kosor, Vladimir Šeks

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks

Predsjedništvo HDZ-a Hrvatske je na sinoćnjoj sjednici donijelo odluku o smjeni potpredsjednika Hrvatskog sabora Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, a umjesto njih predloženi su Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner.

“Odluka je bila jednoglasna, uz dva suzdržana glasa, da se ide na promjenu i ‘refresh’ na mjestima potpredsjednika Sabora, a Klubu zastupnika HDZ-a danas će biti predloženi Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner”, izjavio je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Upitan o tome koji su glavni argumenti koji su presudili da Kosor i Šeks trebaju otići, odgovorio je kako je “to bilo pitanje i izbornog poraza i činjenice da nije ponuđena ostavka kao neki moralni čin. Dugo je raspravljano, stavljalo se na stol sve ono što je bilo dobro u radu i sve ono što nije bilo dobro, međutim, pošto stranka ulazi u novi zamah, a konsolidacija stranke je evidentna, potrebno je na nekim mjestima napraviti osvježenja”.

Napomenuo je i kako će se voditi računa da se bivšu predsjednicu stranke i Vladimira Šeksa, koji je, kako je kazao, u temeljima stranke, ne obezvrijedi i ponizi na bilo koji način.

Bit će im ponuđena neka druga rješenja, u smislu vođenja nekih odbora i statusno neće biti degradirani, naglasio je Karamarko.

Na pitanje kada će prijedlozi o smjeni Kosor-Šeks biti na dnevnom redu Sabora Karamarko je rekao kako to očekuje vjerovatno u petak.

Također je rekao i kako se ne boji da će izgubiti dio onih zastupnika, koji su bili skloni Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu, naglasivši kako je u toku konsolidacija stranke, a pohvalio se i kako je u Osijeku posljednjih dana u HDZ ušlo 80 novih članova.

Karamarko je potvrdio i kako su jučer na Predsjedništvu imali i prezentaciju advokata koji zastupaju HDZ u slučaju Fimi medija.

Članovima Predsjedništva je prezentirano trenutno stanje tog predmeta kako bi se možda, kazao je, već na idućoj sjednici Predsjedništva, moglo dogovoriti šta dalje.

“Postoji opcija nagodbe s Državnim odvjetništvom i vidjet ćemo koje bi to bili uvjeti, a postoji i opcija da se i dalje borimo do kraja, no, moram priznati da nama dugotrajno razvlačenje stranke na optuženičkoj klupi ne odgovara“, rekao je Karamarko, izrazivši uvjerenje kako će sigurno naći neko dobro rješenje.

Nema kolektivne stranačke odgovornosti, a pojedinci koji su počinili kriminal neka odgovaraju“ poručio je predsjednik HDZ-a.

HDZ ne može biti na optuženičkoj klupi, može se u jednom dijelu priznati odgovornost pravne osobe, ali ne i krivica, rekao je Karamarko dodavši kako HDZ nije kolektivno nikoga pljačkao niti je radio malverzacije.

Karamarko nije htio novinarima precizirati koliko ih koštaju advokati, no, rekao je da, koliko god da koštaju, uvijek je puno, a nije htio ni konkretno govoriti o tome hoće li mijenjati ugovor s advokatima. “To ovisi o tome koje ćemo korake dalje poduzeti i u kojem ćemo smjeru dalje krenuti”, kazao je.

Upitan o ponašanju članica HDZ-a koje su na utakmici Hrvatska-Irska u Poljskoj bile među navijačima u toplesu Karamarko je odgovorio: “Ja sam toliko oduševljen igrom naše reprezentacije da me više ničija igra ne može impresionirati na tom stadionu“.

Posted by on 2012-06-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login