Predstava “1984” na sceni SARTR-a

Predstava "1984"

Predstava “1984”

U četvrtak, 21. marta 2013. u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će imati priliku pogledati predstavu “1984”, adaptaciju istoimenog romana Georgea Orwella, čiju režiju potpisuju Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić. Predstava je svoju premijeru imala u januaru 2012. godine, a od tada je zabilježila veliki interes kod sarajevske publike.

U adaptaciji Orwellovog romana “1984”, kao i u originalnom djelu, Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom čime otpočinje najznačajnije i najuzbudljivije razdoblje njegovog života. U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije, Winston upoznaje istomišljenicu: Juliju, s kojom razvija neobičan romantični odnos. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva, staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim bratom.

George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti. No nije proročko jedino što kod Orwella opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira, je neprevaziđena, pa je roman “1984” i njegova pozorišna adaptacija u izvedbi troje mladih sarajevskih glumaca: Amile Terzimehić, Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića, nezaobilazan i veoma aktuelan intelektualni sadržaj za svakog građanina i svaku građanku koja promišlja o vremenu u kojem svi mi živimo, i izazovima, slobodama, preprekama, ograničenjima i varkama koje naše, ali i veoma nepredvidivo vrijeme ispred nas, sa sobom donosi.

Posted by on 2013-03-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login