Predstava ‘Bubamarac’ Pozorišta lutaka Pinokio u oktobru otvara Lut fest

Bubamarac

Bubamarac

Značajna profesionalna lutkarska pozorišta iz BiH, regije i svijeta okupit će se na 18. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji će od 1. do 6. oktobra biti održan u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Moto ovogodišnjeg festivala je “Lutkarski bal punoljetstva”, sudjeluje 11 pozorišta, a bit će otvoren 1. oktobra multimedijalnim spektaklom “Bubamarac” reditelja Darjana Mihajlovića Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda.

Ove godine publici će se predstaviti i Nevid teatar i Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka s predstavom “Pustolovine Boleta Komete” autorski projekt Marka Dukića.

Pozorište lutaka Mostar sudjeluje s predstavom “Princ iz moje ulice” Nedžada Maskumića, Pozorište lutaka Niš s predstavom “Olovni vojnik i balerina” reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica s predstavom “Ivica i Marica” reditelja Todora Valova, Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin s predstavom “Zvezda lutalica” u režiji Irene Tot.

Lutkarsko kazalište Mostar izvest će predstavu “Bajka o sreći” Izabele Degorske. Pozorište “Tuulevski” iz Estonije predstavit će se novim lutkarskim ostvarenjem – predstavom “Crvenkapa” rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana i Gledališče Glej izvest će predstavu “Luda šuma”, autorski projekt Ajde Roos i Petera Kusa.

Prvi put publici u Istočnom Sarajevu predstavit će se Lutkarsko pozorište Kairo iz Egipta predstavom “Kad je tigar postao mali” reditelja Šavkija Hegaba. Radi se o lutkarskom pozorištu s najdužom tradicijom u Africi.

Ovogodišnji takmičarski festivalski program ocjenjivat će međunarodni žiri, a predstave će ocjenjivati i žiri publike čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

Prateći program ovogodišnjeg Festivala s radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta bit će održan u okviru programa pod nazivom “Laboratorija lutkarstva”.

Značajan dio festivalskog programa su lutkarske radionice, a ove godine bit će realizirane tri radionice.

Najavljeno je i masterklas predavanje Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom “Transformacija kod improvizovane lutke”, kao nastavak predavanja koja su obuhvatila teme “Obuka improvizovanih lutaka kao način očuvanje folklora kod balkanskih naroda” i “Razne vrste improvizovanih lutaka”.

Scensko čitanje nagrađenog teksta na konkursu “Lutka, lutak, oblutak” za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu “Kraljica lutka” pisca Ismeta Bekrića bit će realizirano sa članovima Dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U pratećem programu Festivala bit će odigrana predstava “Ptice bez granica”, autorski projekt Ivane Radić i Bojana Beribake s kojim će se predstaviti “Otvoreni teatar” iz Mostara. Planirano je igranje predstave “Olovni vojnik i balerina” Pozorišta lutaka Niš, u Kulturnom centru Pale.

Festival će biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će sudionici prodefilovati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva.

Bal će otvoriti Branko Miličević Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala. Na balu će sudjelovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, sudionici Festivala, ulični umjetnici iz svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije. Nagrade za najbolje osigurat će Sunnyland.

Organizator ističe da je taj festival dostigao okvire svjetskih pozorišnih festivala za djecu, a dokaz ozbiljnosti, visokog umjetničkog i organizacijskog nivoa te manifestacije je i podatak da je u 18 izdanja “Lut festa” sudjelovalo 167 lutkarskih pozorišta i umjetnici iz 36 država svijeta.

Posted by on 2017-09-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login