Predstava “Looking for Europe” u Narodnom pozorištu Sarajevo

Predstava “Looking for Europe” bit će izvedena večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 21.15 sati, saopćeno je iz NPS. Predstavu je napisao francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy za pozorišnu turneju u 20 evropskih gradova od marta do maja 2019. godine. Režiju potpisuje Maria de Franca.

Looking for Europe
Looking for Europe

“Looking for Europe” je monolog intelektualca koja se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu. Treba li početi s grčkom mitologijom? S njemačkom filozofijom? Ili kako se Evropa suočila s totalitarnom tiranijom i bijedom tokom prošlog stoljeća? Nažalost, sve što pada na pamet su puste slike starog kontinenta opkoljene valovima nacionalizma, rasizma, ksenofobije i antisemitizma bez presedana od 1930-ih.

“Žuti prsluci”…savez desnih i lijevih demagoga u Italiji…pojava neliberalnih diktatura u srednjoj Evropi…priznanje neuspjeha kada se, u poetičnom i spektakularnom smjeru događaja, duhovi Dantea, Goethea i Vaclava Havela vraćaju kako bi predložili izlaz iz labirinta populizma.

Oda Evropi i pokušaj da se uskrsne duh Spinoze, od romanopisaca Austro-Ugarske monarhije, Lecha Walese i Picassa, “Looking for Europe” je putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine.

U dobrom elizabetanskom stilu, tekst Looking for Europe je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktuelnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava.

Predstava će se izvoditi na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina.

Posted by on 2019-05-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login