Predstava “Radnja na uglu” bit će izvedena 26. aprila

Predstava "Radnja na uglu"

Predstava “Radnja na uglu”

Predstava “Radnja na uglu” bit će ponovo izvedena 26. aprila u Kamernom teatru 55.

Ova romantična komedija Mikósá Laszlóa  je premjerno izvedena 12. maja 2011. godine.

Režiju za ovu predstavu radio je François Lunel, scenografiju potpisuje Vanja Popović.

U predstavi glume:  Dragan Jovičić, Muhamed Hadžović, Vanesa Glođo, Senad Alihodžić, Amar Selimović, Aida Bukva, Boris Ler, Rade Čolović, Ravijojla Jovančić-Lešić, Nedim Džinović.

„Ova predstava za mene predstavlja prelijepu i ljupku sliku istočne Evrope prije Drugog svjetskog rata. Prikazuje vrijeme kad su ljudi imali manire, poštovali sebe i druge, poštovali jezike kojima su govorili, kako svoj tako i jezike drugih. Ideja, narod, nacija, grupa tada je značila nešto.

Nakon 1945. godine društvene, etičke i umjetničke karakteristike čovjeka su se promijenile i pojavila se politika i cinizam. Ono što sam želio pokazati ovom predstavom jeste da, ako je svijet prije opstao, to je moguće i sada, ali samo ako se fokusiramo na nekoliko pravila, principa, kao što je poštovanje drugih i različitih, solidarnost, briga prema jezicima.

Ustvari mislim da ova predstava pokazuje šta Bosanci trebaju sada, to je mirna i duhovita priča, s lijepim emocijama i nježnim osjećajima. To će dati nadu ljudima u ovim vremenima podjel“, riječi su režisera predstave  Lunela.

Predstava “Radnja na uglu” je, na festivalu “Mostarska liska”, osvojila nagradu Velika liska za najbolju predstavu na festivalu (Nagrada publike), nagradu Velika liskaza najbolju predstavu u cjelini na festivalu (nagrada žirija).

Nagradu Velika liska za najboljeg glumca osvojio je Muhamed Hadžović.

Pogledajte video sa insertima iz predstave.

Posted by on 2013-04-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login