Predstava ‘Sedam’ – ohrabrenje ženama za njihova prava

Sedam

Sedam

Predstava „Sedam“ Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, nakon Zenice, Trebinja i Vareša, u petak navečer je prikazana i u Hrvatskom domu „ Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru, u sklopu programa manifestacije Dani mevluda i zikra.

Dramatične sudbine sedam žena, iz različitih dijelova svijeta, koje su svojom borbom i zalaganjem učinile mnogo da ukažu na problem potlačenosti žene na svjetskoj razini ranijih godina su prikazane u formi dokumentarnog filma, a Međureligijsko vijeće BiH je, na prijedlog pokojne Erne Cipre iz Mostara, dobilo pravo na licencirane tekstove da ih može producirati, koristiti i u našoj zemlji.

Stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću BiH Olivera Jovanović smatra kako će predstava skrenuti pažnju i na slične priče i u Bosni i Hercegovini te da su se u mreži vjernica u Međureligijskom vijeću nastoje boriti protiv nasilja.

– Koncept predstave je da tekstove čitaju vjernice koje nisu glumice kako bi poslali poruku da je religija generalno protiv svakog oblika nasilja – dodala je.

Mr. Alma Mujakić, koordinatorica Mostarskog muftijstva pri Međureligijskom vijeću i jedna od protagonista predstave smatra kako će predstava razbiti neke od tabua koji vladaju o pravima žene u islamu.

– Predstava prati dvije priče o ženama muslimankama koje su se uspjele izborit za svoja prava kroz obrazovanje. Poruka predstave je da se uvijek treba boriti i nikad ne odustajati. Ako se odlučimo boriti za sebe, uz Božiju pomoć sigurno ćemo u tome i uspjeti – smatra Mujakić.

Sudionica u predstavi je i Marica Vikić, predsjednica glavnog odbora Mreže žena Međureligijskog vijeća, Predstavu je doživjela kao snažan podstrek osnaživanja žena u njihovoj bobi protiv nasilja.

– Predstava je zamišljena u vidu debate. Osnovna poveznica svih likova je da dolaze iz zemalja gdje se obrazovanju i edukaciji žene posvećuje vrlo malo pažnje. Te žene predstavljaju, na kraju priče uspješne žene. Postale su poznate u svijetu i pokazale su da se mogu izboriti za prava žena, i zato nam je vrlo bitno kakav ćemo dojam ostaviti na mostarsku publiku – kazala je Vikićeva.

Slično mišljenje izrazila je i Aleksandra Serdanović, pojasnivši kako se u svakoj od tih priča mogu prepoznati mnoge žene i u BiH.

– Sve to se događa i ovdje kod nas. Zato želimo da skrenemo pažnju jer se o tome se ne priča ili vrlo malo priča. Žene trebaju da znaju da imaju pravo da dignu svoj glas, to treba da znaju i svi ljudi, pogotovo ljudi vjere – prokomentirala je Serdanović.

Predstava prati život sedam žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Afganistana i Nigerije i njihovoj borbi za ljudska prava.

Posted by on 2017-04-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login