Predstava “Šta smo to učinili?” u Kamernom teatru 55

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55

U Kamernom teatru 55, u ponedjeljak 20. maja, bit će izvedena predstava Šta smo to učinili?, u režiji Dine Mustafića.

Tekst Dževada Karahasana „Koncert ptica“ napisan je kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru i govori o vrlo aktualnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću. Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi. Režiju predstave potpisat će Aleš Kurt, prepoznatljiv po svom hrabrom i originalnom pristupu tekstu i po svojim rediteljskim interpretacijama.

Glavni likovi u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Kada se oslobode svoje ljudskosti, oni polako shvataju kakvi su ljudi zapravo, i sazivaju veliki sabor svih ptica kako bi preuzeli vlast i oslobodili se ljudske tiranije. „Koncert ptica“ je komično ispričana priča o potrazi za smislom, za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom.

Posted by on 2013-05-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login