PREDSTAVLJAMO: Kupres

skijanje, Kupres

skijanje, Kupres

Kupres (1.190 m/nv): gradić u srcu najviše kraške visoravni Evrope, sportski i rekreativni centar, smješten uz rječice Mrtvicu i Milač.

Za ovo područje karakteristične su praistorijske gradine i tumuli, koji potiču iz mlađeg bronzanog i starijeg željeznog doba. Dobro su očuvani tragovirimskih cesta, naročito najvažnije-Solarskog puta, koji je vezivao dolinu Rame s dolinom Janja i koji je bio dio magistralnog druma Salona-Panonia. Ostaci trase široki su oko 4 m. Na području kupreškog kraja očuvane su 53 nekropole sa 1080 stećaka.

Kupres je mali zapadnobosanski grad, smješten ne istočnoj strani Kupreškog polja uz put Bugojno- Tomislavgrad- Split.

Sportsko- rekrativni centar smješten je na samo dva kilometra od magistralnog puta Sarajevo- Travnik- Bugojno- Tomislavgrad-Split, koji se kvalitetno održava i tokom zime, bez obzira što se nalazi na velikoj nadmorskoj visini.

Turistička destinacija na Kupresu, na 1250 m nadmorske visine s oštrom planinsko- alpskom klimom igotovo 5 mjeseci pod snijegom, tradicionalno je odredište za skijaše rekreativce, posebno privlačno i lako dostupno turistima sa područja Dalmacije i Hercegovine. Mada predratni kapaciteti još uvijek čekaju obnovu, turistima su na raspolaganju četiri ski- staze opremljene liftovima ukupnog kapaciteta oko 1000 skijaša na sat.

Skijanje, sanjkanje, vožnja na sanjkama sa psećom zapregom Aljaških malamuta, vožnja motornim sankama, noćno skijanje na osvjetljenim stazama, mogućnost iznajmljivanja skijaške opreme su osnovni sadržaji koji se nude u skijašima u Kupresu.

Mada je rat prekinuo razvoj zimskog turizma Kupresa, obnova ski- staza i smještajnih kapaciteta nezaustavljivo teče pa se turistima već mogu ponuditi četiri staze opremljene ski- liftovima. Uz smještaj u privatnim apartmanima (60 ležajeva), ubrzano teče obnova “Hotela Kupres” u centru Kupresa.

TURISTIČKI POTENCIJALI OPĆINE:
KUPRES SPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR “Čajuša” Hotel “Adria ski”

Turistička ponuda:

Šetnja i/ili sanjkanje; čisti zrak i borova šuma; Za ljubitelje čiste prirode, srčani bolesnici, plućni bolesnici:sve generacije
Rekreativno skijanje, snowbord, noćno skijanje
Profesionalna sportska natjecanja
Amaterska natjecanja, otvorena prvenstva
Profesionalna škola skijanja
Vožnja skuterima; utrke skutera,
Vožnja saonicama s konjskom zapregom
Zimsko letenje paraglajderom

Skijaški tereni- Čajuša:

Četiri ski staze + baby staza- ukupno cca 13,5km
Ambijent- Gusta borova šuma
Mreža ski liftova- povezuje sve staze (1 sjedežnica; dvosjed; 2 vučnice; Baby lift)
Sustav za proizvodnju umjetnog snijega (rezervoari, topovi)
Strojevi za ravnanje staza

Popratni sadržaj: *Mogućnost iznajmljivanja kompletne opreme, stručni nadzor i osiguranje na stazama, gorska služba spašavanja, redovito uređivanje staza, okrijepa na stazama- gril, čaj, sendviči…
Zahvaljujući svom geografskom položaju i velikoj nadmorskoj visini na kojoj se nalazi, hotel “Adria Ski” je idealno mjesto za organizaciju priprema sportskih klubova i pojedinaca za napore koji ih čekaju u natjecaljskoj sezoni.

Posted by on 2012-12-01. Filed under Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login