Predstavljen priručnik ‘Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama’

Priručnik “Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama – Zakonski okvir i mogućnosti” predstavljen je u okviru projekta Servis Centra Soci Tuzla kojeg je podržao USAID-a.

knjiga

knjiga

Namijenjen je svima osobama kojima je zbog različitih društvenih i životnih situacija potrebna dodatna podrška, njima samima ili njihovom djetetu, kako bi ravnopravno i uspješno bili uključeni u lokalnu zajednicu i ostvarili svoja prava koja im pripadaju. U tri koraka, struka i nauka, opisala je put pravne borbe kako bi se roditelji djece s posebnim potrebama bezbolno integrisali u društvo.

– Vrlo nam je važno da na jednom mjestu opišemo ono što ih očekuje u procesu ostvarivanja prava – pojasnila je profesorica Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vesna Bratovčić.

Također je naglasila da u cijelom procesu roditelji imaju strahove i brige te da se suočavaju s različitim psihičkim stanjima, ali da trebaju biti svjesni da je to normalna reakcija na saznanje da njihovo dijete ima posebne potrebe.

Na području Grada Tuzle registrovano je 352 djece s posebnim potrebama. Belmin Mumunović jedan je od njih, majka Hana za njega skrbi 24 sata dnevno, a kako sama kaže, svoja prava nije znala.

Istakla je važnost Priručnika dodajući da je u njemu našla informacije koje do sada nije znala.

– Trebalo je i prije da znamo svoja prava i šta možemo tražiti za sebe i svoje dijete – zaključila je.

U BiH registrovano je oko trideset hiljada djece s posebnim potrebama. BiH je potpisnica UN-ovih konvencija koje štite prava djece, s toga je priručnik važan resurs u ostvarivanju prava roditelja i djece, koji predstavlja ključ uspjeha rehabilitacije i intergacije.

Posted by on 2018-02-08. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login