Predstavljen priručnik ‘Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama’

Priručnik “Biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama – Zakonski okvir i mogućnosti” predstavljen je u okviru projekta Servis Centra Soci Tuzla kojeg je podržao USAID-a.

knjiga

knjiga

Namijenjen je svima osobama kojima je zbog različitih društvenih i životnih situacija potrebna dodatna podrška, njima samima ili njihovom djetetu, kako bi ravnopravno i uspješno bili uključeni u lokalnu zajednicu i ostvarili svoja prava koja im pripadaju. U tri koraka, struka i nauka, opisala je put pravne borbe kako bi se roditelji djece s posebnim potrebama bezbolno integrisali u društvo.

– Vrlo nam je važno da na jednom mjestu opišemo ono što ih očekuje u procesu ostvarivanja prava – pojasnila je profesorica Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vesna Bratovčić.

Također je naglasila da u cijelom procesu roditelji imaju strahove i brige te da se suočavaju s različitim psihičkim stanjima, ali da trebaju biti svjesni da je to normalna reakcija na saznanje da njihovo dijete ima posebne potrebe.

Na području Grada Tuzle registrovano je 352 djece s posebnim potrebama. Belmin Mumunović jedan je od njih, majka Hana za njega skrbi 24 sata dnevno, a kako sama kaže, svoja prava nije znala.

Istakla je važnost Priručnika dodajući da je u njemu našla informacije koje do sada nije znala.

– Trebalo je i prije da znamo svoja prava i šta možemo tražiti za sebe i svoje dijete – zaključila je.

U BiH registrovano je oko trideset hiljada djece s posebnim potrebama. BiH je potpisnica UN-ovih konvencija koje štite prava djece, s toga je priručnik važan resurs u ostvarivanju prava roditelja i djece, koji predstavlja ključ uspjeha rehabilitacije i intergacije.

Posted by on 2018-02-08. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login