Predstavljen program Omladinskog Film Festivala Sarajevo

U Goethe Institutu u Sarajevu danas je predstavljen glavni ovogodišnji program, svi programski noviteti i lokacije te specijalni gosti OFF Omladinskog Festivala Sarajevo. Direktor Festivala Kenan Musić istakao je da slijedi najveće i najbolje izdanje OFF-a i to zahvaljujući podršci partnera i sponzora, koji su i omogućili ovakvo izdanje Festivala.

“Ovo će biti najveći OFF ikada. Sa četrdeset filmova, skoro 200 akreditovanih gostiju i 8.000 posjetilaca koje očekujemo, pravimo Festival koji nije važan samo nama i našim gostima, nego i ovom gradu, kulturi, filmu, umjetnosti. Ugostit ćemo nagrađene glumce, reditelje, autore i najbolje od svega – nastavljamo tamo gdje smo stali 2019. godine, prije pandemije”, kazao je Musić.

Selektor festivala i direktor programa kratkog filma Ado Hasanović, gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i pet za drugu selekciju.

“Ovogodišnji OFF donosi filmove i priče koje se tiču svih nas. Pričamo o ljubavi, solidarnosti, borbi sa prošlošću o temama koje nas se tiču o problemima koje želimo rješiti. Energija, posvećenost i pažnja kod mladih filmskih autora je nevjerojatna. Morate pogledati ove filmove, kako bi shvatili važnost kratke forme i važnost filmova mladih autora” kazao je Hasanović.

Ovogodišnji program se realizira uz pokroviteljstvo Općine Novo Sarajevo u saradnji sa JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

U sklopu Vils Summer Screen biće prikazano pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana Festivala na rasporedu su koncerti grupa SKROZ i S.A.R.S.

Festival se ove godine održava na četiri lokacije, Pozorište Mladih, Gimnazijska ulica (otvoreno kino), Vilsonovo šetalište i Goethe Institut.

“Naš Institut i OFF djele iste vrijednosti – sloboda govora, briga o manjinama, pravo na lični izbor, demokratske vrijednosti i principi i zbog toga nam je drago da je OFF od danas u našoj kući i da realizujemo ovu saradnju. Filmovi koje prikazuje OFF su filmovi koji se bave temama koje mi promovišemo”, izjavila je Simone Voight, direktorica Goethe Instituta Sarajevo.

Direktor Fetivala, kazao je da će ovogodišnje specijalne nagrade za Best New Apperance i najbolji mladi glumac biti dodijeljeni mladim glumačkim teen zvijezdama.

Među gostima Festivala biće Blear Hirinksson, mladi islandski glumac koji se na Festivalu predstavlja sa filmom „Heartstone“, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia, kojem će biti uručena nagrada za Best New Apperance u petoj sezoni planetarno popularne Netflix serije ELITE.

Posted by on 2022-06-30. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login