Predstavljena knjiga “Banja Luka: Znamenite žene u istoriji grada”

knjigaU Banja Luci je predstavljena knjiga “Banja Luka: Znamenite žene u istoriji grada” autorskog tima koji čine: Biljana Panić Babić, Milena Karapetanović, Sanja Ljubišić, Ljiljana Potkonjak-Panić i Željko Savanović.

Pored dvije autorice, Biljane Panić-Babić i Sanje Ljubišić, na promociji su govorili istoričar Željko Vujadinović i direktorica NUBRS Ljilja Petrović – Zečić. “To je jedan sjajan projekat i jedna sjajna priča koja se trebala, sigurno, pojaviti mnogo ranije”, rekla je Ljila Petrović – Zečić, dodavši kako je ova knjiga veliki doprinos istoriji Banjaluke.

Podijeljena u dvije veće cjeline – “Znamenite žene u prošlosti Banje Luke 1494-1918.” i “Znamenite žene u prošlosti Banje Luke 1918-1945.” – knjiga sadrži biografske podatke, priče, anegdote i fotografije žena koje su rođene ili su sticajem okolnosti bile vezane za grad na Vrbasu.

Knjigu otvara priča o prvoj ženi koja je vezana za istoriju grada, rođenoj sestri Mehmed-paše Sokolovića, Šemsi-kaduni, a potom slijede legende o Safikadi i Harambaši Mari, Anki Drakulić, Gizeli Januševski, i dalje kroz istoriju, preko prvih učiteljica, žena uticajnih ličnosti, glumica i učesnica NOB-a.

“Kao izdavač vrlo sam ponosna što stojimo iza ove knjige. Smatram da, a nadam se da i autori dijele sa mnom to mišljenje, da ova knjiga treba da izađe u mnogo luksuznijem izdanju, mnogo bolje dizajnirana i u većem tiražu”, kazala je direktorica biblioteke.

Posted by on 2014-12-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login