Predstavljene tri knjige političko-satiričkih kolumni Seada Fetahagića

knjigaPromocija tri knjige političko-satiričkih kolumni Seada Fetahagića “Iz pozadine”, “Trgovina domovinom” i “Prodajem život” održana je danas u Sarajevu u Galeriji ”Collegium artisticum”.

Prijatelji Seada Fetahagića, kako je istaknuto, uložili su veliki napor da se ove knjige pojave u povodu godišnjice njegove prerane smrti (28. decembra 2011.) i da se na taj način duh njegove satire, njegov spisateljsko-društveni angažman i moralne vrednote njegova djelovanja sačuvaju od zaborava.

Izdavači tih knjiga su U.G. “Obrazovanje gradi BiH”, PEN Centar u BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Sead Fetahagić je intenzivno, iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu sa “Slobodnom Bosnom” sarađivao neprekidno od januara 2003. godine, pa sve do svoje smrti krajem decembra 2010. godine.

U tom periodu objavio je više od 400 tekstova u svojoj redovnoj kolumni, koja je imala indikativne naslove “Zapisi iz mrtvog doma” i “Hronika iz malog mozga”.

Knjiga kolumni iz “Slobodne Bosne”, kao i knjiga “Trgovina domovinom”, u kojoj su sakupljene kolumne koje je autor objavljivao u “Nezavisnim novinama” od kraja 1996. do kraja 2010. godine, čine nerazdvojnu cjelinu s knjigom “Iz pozadine”, u koju su uvrštene odabrane Fetahagićeve satiričke kolumne objavljivane u “Oslobođenju” od aprila 1994. do septembra 1998. godine.

Govoreći o autoru i njegovim knjigama, Mirko Pejanović je istakao da je Sead Fetahagić u krugovima u kojima se družio bio omiljen čovjek, raspoložen za besjedu i neopterećen ljudski dijalog.

“Sejo je imao široko interesovanje. Pratio je društvena kretanja u BiH, regionu, Evropi i svijetu. Nema ničeg da njega nije zanimalo i da on o tome nije imao svoj sud”, kazao je Pejanović dodajući da je rado čitao njegove kolumne.

Književnica Ferida Duraković je istakla da je Sead Fetahagić bio od onih karaktera koje bi Branko Ćopić nazvao “mrgudima golubijeg srca”, jer kada bi Sead “ružio narod”, smatrao je da to treba da radi kako bi sredina i narod koji živi u njoj bili bolji.

Akademik Juraj Martinović je istakao da sve tri Fetahagićeve knjige čine specifičnu trilogiju, kojoj je u cjelokupnoj bh. publicistici i satiri nemoguće naći sličan primjer.

Posted by on 2012-01-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login