Predstavljeni programi SFF-a

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival u okviru Takmičarskog programa za igrani film prikazat će devet filmova, od kojih se sedam takmiči za nagrade “Srce Sarajeva”, a dva će imati gala premijere, tri svjetsku i četiri regionalnu premijeru na SFF-u.

Takmičarski program za igrani film, jedan od najpopularnijih programa SFF-a, te program “U Fokusu” predstavila je selektorica Elma Tataragić.

Kako je rečeno ovom prilikom u takmičarske programe je ušlo 55 filmova, od toga 46 se natječu za nagrade a da bi se izabrali ovi filmovi trebalo je pogledati 960 filmova.

U okviru Takmičarskog programa za igrani film svjetske premijere imat će filmovi: „Buđenje žita“ (Albanija) režija: Gentian Koçi, “Meda ili ne tako sjajna stvar” (Rumunija) Režija: Emanuel Pârvu, “Zrno” (Turska ) Režija: Semih Kaplanoğlu.

Regionalne premijere imat će filmovi: “Pravci”, (Bugarska ), režija: Stephan Komandarev, “Sofijin sin” (Grčka), režija: Elina Psykou, “Strašna majka” (Gruzija) režija: Ana Urushadze, “Taoci” (Gruzija) režija: Rezo Gigineishvili.

Izvan konkurencije su bosanskohercegovački filmovi “Muškarci ne plaču” debitantski film Alena Drljevića i prvi dugometražni bh. animirani film “Ptice kao mi” Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara.

Ova dva filma će imati svoje gala premijere.

U okviru programa “U Fokusu” koji predstavlja reviju najboljih filmova regiona ove godine će biti prikazani sljedeći filmovi: ” Jupiterov mjesec” (Mađska) režija Kornél Mundruczó, „Kada dan nije imao ime“, (Makedonija) režija Teona Strugar- Mitevska, „Moja sretna porodica“ (Gruzija) režija Nana&Simon, „Ne gledaj mi u pijat“, (Hrvatska) režija Hana Jušić, „O tijelu i duši“ (Mađarska) režija Ildikó Enyedi, „Rekvijem za gospođu J.“ ( Srbija) režija Bojan Vuletić.

Elma Tataragić podsjetila je da je na svom početku Takmičarski program SFF-a bio vezan za mikroregiju – zemlje bivše Jugoslavije, da bi vremenom rastao te da je sad u fokusu tog programa dvadesetak zemalja.

Ove godine, kad je riječ o Takmičarskom programu, za igrani film primjetno je odsustvo filmova iz mikroregije. Tataragić je navela primjer, kada je riječ o Srbiji, Hrvatskoj, ove godine ni kvalitetom ni kvantitetom nije bilo odgovarajućih filmova.

Također, kako je dodala, i sam datum održavanja Sarajevo Film Festivala je donekle razlog tome jer su filmovi koji su snimnjeni početkom godine već bili na festivalima tako da nisu mogli ući u Takmičarski program.

Posted by on 2017-07-19. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login