Predstavnici Delegacije EU u BiH: Vratiti ljude u domove prije zime

poplaveStigao je hladniji dio godine, od kojeg su posebno zazirali građani kojima su tokom majskih poplava uništeni stambeni objekti. Nažalost, zima je stigla u nevrijeme, jer sanacija objekata nije krenula, a po svemu sudeći, neće ni krenuti u skorije vrijeme. Predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini najavljuju intenzivnije radove u pojedinim gradovima, između ostalih, i u Maglaju.

U okviru Programa za oporavak od poplava Delegacija Evropske unije u BiH danas je organizirala posjetu novinara općinama Maglaj i Doboj s naglaskom na komponentu kojom se finansira sanacija stambenog fonda. Programom je predviđenjo saniranje 4.000 stambenih objekata za najugroženije kategorije stanovništva, a ukupna vrijednost ovog dijela programa je više od 63 miliona eura, a radi se na područjima 24 općine u FBiH i RS-u.

Programom je predviđena posjeta porodicama čiji su domovi obnovljeni i čiji se domovi obnavljaju u Maglaju i Doboju.

Organizatori posjete Massimo Mina, šef operacija Sekcije III – socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja, Delegacija EU u BiH-Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i programski menadžer UNDP-a Edis Arifagić su kazali da je cilj posjete staviti fokus na stambeni dio programa, jer su, zbog vremenske dinamike, škole bile prioritet.

“Cilj je omogućiti ljudima normalne uvjete za život, uključujući i socijalne, zdravstvene, institucije kulture kao i infrastrukturu koja je za to neophodna”, kazao je Massimo Mina.

S obzirom na to da su štete bile ogromne, prioriret su bile najugroženije porodice.

” Naš je cilj da što je moguće veći broj ljudi vratimo u njihove domove prije zime, one koji su socijalna kategorija kao i one koji su u kolektivnim centrima, a njih je više od 1.800 osoba, te  ovim programom pokušavamo da ispraznimo te kolektivne centre prije zime. Problem najveći su oni koji su ostali bez kuća u klizištima”,  kazao je Arifagić.

Iako se radi o sanacionim radovima, za sanaciju jednog objekta potrebno je do 8.000 KM.

Sredstva za sanaciju osigurala je Evropska unija putem Programa za oporavak od poplava, u vrijednosti od 43 miliona eura.

Posted by on 2014-10-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login