Predstavom vojvođanskih srednjoškolaca otvoren 5. Juventafest

Juventafest

Pod sloganom 2+2=5, u subotu je u sarajevskom Pozorištu mladih otvoren 5. Juventafest – Festival srednjoškolskog teatra.

Iz sedam zemalja Evrope u Sarajevu su stigle najbolje teatarske grupe srednjoškolaca koji će kroz predstave i korisne radionice potvrditi da pozorišna umjetnost ima značajno mjesto u kulturi mladih.

Sudeći po prvoj predstavi koju je sarajevka publika vidjela u večeri otvaranja – Kralj Ibi , može se reći da teatar mladih ne zaostaje niti malo za profesionalnim teatarskim kompanijama.

Srčana, precizna i posvećena igra kojom su srednjoškolci iz Bečeja oživjeli poznatu političku satiru o pohlepnom Kralju Ibiju, može stajati rame uz rame s nekim od kultnih naslova koje gledamo na domaćim scenama.

Pred prepunom dvoranom Pozorišta Mladih, bečejska omladina prikazala je umjetničku zrelost i hrabar politčki angažman kroz uigran, maštovit i dinamičan nastup. Svaka im čast.

A svaka čast i organizatorima koji već peti put okupljaju najbolje teatre mladih u gradu u kojem ne djeluje niti jedna omladinska teatarska skupina.

“Otvaranje Festivala je zaista bilo fascinantno. Grupa iz Bečeja koja je i prošle godine predstavila sjajan projekat i dobila ovacije,, ponovo je zablistala sa scene. Sada se vidi kako jednim posvećenim, sistematskim radom sa srednjoškolcima mogu da se postignu vrhunski rezultati. Nažalost, ovo je peta godina kako Festival, jedinstven u regiji, postoji u Sarajevu, a u gradu još uvijek nemamo ni jednu srednjoškolsku teatarsku grupu. Ja pozivam sve one koji žele da rade ovu vrstu umjetničke aktivnosti da dođu na Festival, da vide šta su sve u stanju ti mladi ljudi da postignu. Po ovom što pokazuju mogli bi u svaki profesionalni teatar da uđu”, rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica Juventafesta, glumica Jasna Diklić.

U narednim danima, do srijede 13. septembra, na programu su predstave iz Slovačke, Hrvatske, Rusije, Rumunije, Hrvatske i Crne Gore.

Ulaz na predstave je besplatan.

Posted by on 2017-09-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login