Preko 6.500 prijava za posao u Oružanim snagama BiH

Čak 22 puta više kandidata nego što je potrebno prijavilo se na konkurs Ministarstva odbrane BiH za profesionalne vojnike.

Oružane snage, BiHKako je potvrđeno iz Ministarstva, stigle su 6.593 prijave mladih do 27 godina, od kojih će tek 300 imati priliku da obuče vojnu uniformu, pišu Nezavisne novine.

Razlog tome je ogromna nezaposlenost u državi, a vojni poziv nudi sigurnost, dobra i redovna primanja.

Posao profesionalnog vojnika posebno je interesantan tzv. jačem spolu, pa je prijavljeno 3.870 muškaraca, takođe apliciralo je i 340 žena, dok prijave poštom tek treba da pokažu polnu strukturu.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da se u centre za regrutovanje i tranziciju OS BiH u Banja Luci, Sarajevu, Čapljini i Tuzli prijavilo 4.210 zainteresovanih, a još 2.383 prijave stigle su poštom.
“Prema evidenciji, prijavilo se 3.013 Bošnjaka, 825 kandidata je iz reda srpskog, 365 iz reda hrvatskog naroda, a sedam je iz reda ostalih”, pojasnila je Uma Sinanović, portparol Ministarstva odbrane BiH.

Ipak, vojničke dane, prema pravilima, brojaće samo 161 Bošnjak, 74 Srbina, 62 Hrvata i troje iz reda ostalih. Od ukupnog broja primljenih, mjesta u Oružanim snagama BiH biće i za 30 žena.

“Najviše kandidata primićemo na upražnjena mjesta u rodovima pješadije, saobraćajne službe, inženjerije i još osam vrsta rodova i službi u OS BiH. Najmanje kandidata biće raspoređeno na dužnosti atomsko-biološko-hemijske odbrane i artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane”, naglasila je Sinanović, pišu Nezavisne novine.

Mladi vojnici će, kako su naveli u Ministarstvu odbrane BiH, nakon prijema u profesionalnu vojnu službu i završene specijalističke obuke, sve zadatke obavljati ravnopravno sa starijim kolegama.

“Svi oni obavljaju dužnosti straže i obučavaju se da, u slučaju elementarnih nepogoda ili bilo kakvih nesreća, učestvuju u pomoći stanovništvu i sanaciji terena, te rade druge poslove u nadležnosti OSBiH. Tek manji dio vojnika odlazi i u mirovne misije”, kazala je Sinanović.

 

Posted by on 2012-05-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login